Näe ja koe

Lumoudu luonnosta, haltioidu historiasta, kohtaa kulttuuri

Suomussalmella päivät vierähtävät nopeasti vieraillessa eri käyntikohteissa. Voit uppoutua talvisodan historiaan Raatteen tien kohteissa tai tutustua Kianta-laivaristeilyillä kirjailija Ilmari Kiannon Turjanlinnaan. Kaunisniemen lumoavat maisemat kutsuvat musisoimaan Soivassa Metsässä. Hiljaisen Kansan muurinpohjaletut nokipannukahveineen kruunaavat kesäpäivän. 

Suomussalmelta löytyy tekemistä koko perheelle vuoden jokaisena päivänä. Miltä kuulostaisi retkeilypäivä Hossan kansallispuistossa patikoiden, pyöräillen, meloen tai vaikkapa SUP-lautaillen? Talvella Suomussalmen lumiset maisemat kutsuvat hiihtämään, lumikenkäilemään ja moottorikelkkailemaan. Liikunnan täyteisen päivän kruunaa uinti ja saunominen Kylpylä Kiannon Kuohuissa. Tutki matkailuyritysten välinevuokrausvalikoimaa ja varaa haluamasi urheiluvälineet helposti. 

Kaksi maastopyöräilijää Iso-Valkeisen rannassa hiekkaharjun päällä kulkevalla maastopyöräreitillä.

Aktiviteetit

Elämyksiä ympärivuoden! Kesällä matoimiretkeilyn lisäksi Hossan merkityt reitit ja polut tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet erilaisille opastetuille retkille ja elämyksille. Miten olisi esimerkiksi auringonlaskun melonta Julma-Ölkyllä tai maastopyörällä Hossan poluille oppaan kanssa? Karhunkatseluretkillä pääset seuraamaan metsän kuningasta turvallisesti kojusta oppaan johdolla.

Tekeminen ei lopu talvellakaan! Kymmeniä kilometrejä talvipyöräilyreittejä, ylläpidettyjä hiihtolatuja sekä loputon umpihanki takaavat elämyksiä joulukuusta aina huhtikuun keväthangille.

Lue lisää

Nähtävyydet

Talvisodan taistelut Suomussalmella ja eritysesti Raatteen tiellä kiinnostavat kymmeniätuhansia ihmisiä vuosittain. Taistelujen kulkuun voi tutustua Raatteen Portin Talvisotamuseossa. Raatteen Portin läheisyydessä sijaitsee myös Talvisodan Monumentti. Museotien varrella on Venäläinen muistomerkki, Purasjoen asema korsuineen ja juoksuhautoineen, Raatteen taistelujen muistomerkki Likoharjussa ja aivan tien itäpäässä sijaitsee Vartiomuseo. 

Raatteentiehen voi tutustua joko omatoimisesti esitteiden avulla tai tehden opastetun kierroksen asiantuntevan oppaan johdolla. Talvisodan muistomerkkejä on useita eri puolilla itäistä Suomussalmea, tunnetuin niistä on akateemikko Alvar Aallon suunnittelema Liekkipatsas Karhulanvaaralla, Suomussalmen kirkonkylän lähellä

Lue lisää
Ilmakuva Talvisota-monumentista, joka koostuu kivikentästä ja sen keskellä olevasta puisesta Avara Syli -monumentista.
Retkeilyreittejä on monen tasoisia, osa reiteistä on kivituhkalla, jotka ovat helpompikulkuisia.

Luontokohteet ja reitit

Suomussalmelta löytyy kattavasti eripituisia retkeilyreittejä. Suon tuoksu ja levolliset maisemat kutsuvat Säynäjäsuon soidensuojelualueelle. Entä oletko aiemmin yöpynyt laavulla Pesiön retkeilypolun varrella? Hossassa voit ihailla kansallispuiston maisemia patikointi- tai maastopyöräretken verran tai usean päivän vaelluksella. Mystiset Hossan Värikallion maalaukset ja jylhä Julma-Ölkyn kanjonijärvi on jokaisen kansallispuistoon matkaavan koettava. 

Vienan reitti on tuhansia vuosia vanha laukkukauppiaiden, runonkerääjien, metsästäjien ja sotilaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Muita merkittäviä luontokohteita ovat myös Martinselkosen luonnonsuojelualue, Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo.  

Tutustu retkeilyreitteihimme