Varisköngäs

Variskosken kuohut keväällä.

Luonnontilainen Variskoski eli Varisköngäs kuuluu Kainuun kauneimpiin vesiputouksiin. Haverinen–Varisköngäs retkeilyreitin varrella sijaitseva n. 11 metriä korkea putous on varsinkin kevättulvien aikaan komea nähtävyys. Putousta pääsee katsomaan myös merkittyä n. 300 m pitkää reittiä pitkin Aittokoskentien varrella olevalta pysäköintipaikalta. Matkan varrella on portaita, ja koskea voi ihailla niin ylhäältä tulentekopaikan vierestä kuin myös alapuoliselta levähdyspaikalta.

Lähde retkelle Variskönkäälle ja kuuntele kosken pauhua jo metsän siimeksessä. Näe kuinka putous ryöppyää ja ihaile sen ympäröivää satumaista havumetsää.

 

Reitti:

Polku könkäälle (300 m) on helppokulkuinen, mutta lähellä putousta on jyrkät portaat.

Retkeilyrakenteet:

Tulentekopaikka, pöytä ja penkit, kuivakäymälä, polttopuukatos.

Saavutettavuus:

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Ajo-ohjeet:

Varisköngäs sijaitsee n. 9 km Suomussalmen keskustasta Puolangan suuntaan. Aja Kyröntietä (892) n. 7 km ja käänny vasemmalle Aittokoskentielle, jota ajetaan n. 1,5 km. Pieni parkkipaikka sijaitsee tien oikealla puolella, josta lähtee polku (300 m) könkäälle.

Lähtöpaikan osoite: Aittokoskentie 17.

Patikointi Varisjärven retkeilyreittiä pitkin:

Variskönkäälle pääsee sulan maan aikaan myös kävellen pitkin Varisjärven retkeilyreittiä, joka lähtee Kylpylähotelli Kiannon Kuohujen takaa Suomussalmen keskuksesta. Retkeilypolku on 30 km:n pituinen ja maastoon hyvin merkitty.

Oletko vieraillut myös muilla Kainuun vesiputouksilla – Hyrynsalmen Komulankönkäällä tai Puolangan Hepokönkäällä?