Muikkupuron mutka esteetön polku, 1,5 km

Muikkupuron mutkan esteettömällä retkeilyreitillä nainen pyörätuolissa sekä avustaja.

Muikkupuron laavu on yksi Hossan upeimpia kohteita – virtaava puro sijaitsee kahden kirkasvetisen järven välissä ja hurmaa erikoisuudellaan. Matala ja hiekkapohjainen virta kutsuu kahlailemaan ja laavulla maistuvat retkieväät.

Muikkupuron mutka on punaisin merkein merkitty esteetön reitti, jonka pituus on 1,5 km suuntaansa (3 km yhteensä). 1-1,5 m leveä reitti on päällystetty kivituhkalla. Reitillä on pieniä loivia nousuja ja laskuja ja reitin lopussa on jyrkkä lasku, jossa avustaja on tarpeen. Keski-Valkeaisen puolella on hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan. Pienen rantatöyrään takia ranta ei kuitenkaan ole esteetön.

Huomioitavaa:

Reitti sivuaa maastopyöräreittiä noin 500 metrin verran, joten reitillä voi kohdata maastopyöräilijöitä.

Reitillä ja reitin lähtöpaikalle voi ajaa myös tietä pitkin sähköisellä apuvälineellä kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Luontokeskukselta on matkaa pysäköintipaikalle 6,6 km. Pyörätuolilla manuaalisti maastossa liikuttaessa on hyvä kiinnittää huomiota etupyörien riittävään korkeuteen ja leveyteen. Tuoleissa voi myös käyttää tuoliin liitettävää nokkapyörää.

Muikkupuron laavun pohjoispuolella, Iso-Valkeaisen rannalla, on rantautumispaikka, josta voi myös avustetusti nousta maihin. Iso-Valkeaisen rannalla sijaitsevat kansallispuiston esteettömät vuokrakämpät Hirvastupa ja Peurapirtti, joista voi meloa kohteeseen. Vesimatka on noin 1,5 km.

Retkeilyrakenteet:

Pysäköintialueelta ja Muikkupurolta löytyy esteettömät käymälät (omat WC-paperit mukaan). Reitin varrella on muutamia levähdyspenkkejä. Muikkupuron laavu on esteetön avolaavu, jonka edessä on tulentekopaikka.

Ajo-ohjeet:

Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.
Hossalaislammet-pysäköintipaikka sijaitsee osoitteessa Pistonlehdontie 225, 89920 Suomussalmi.

Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.