raatteen portti

Suomussalmen nähtävyydet

Suomussalmi tarjoaa useita erilaisia nähtävyyksiä ja kulttuurikohteita koko perheelle. Tältä sivulta löydät tietoa nähtävyyksistä onnistuneen retkipäivän suunnitteluun.

Ilmari Kiannon 150 -juhlavuosi

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 150 vuotta kainuulaisen kirjailijan, Ilmari Kiannon syntymästä. Juhlavuonna Suomussalmella kunnioitetaan Kiannon merkittävää elämäntyötä suurena kirjailijana ja kulttuurivaikuttajana.

Tälle sivulle olemme koonneet muutamia juhlavuoden tapahtumia ja Ilmari Kiantoon liittyviä elämyksiä.

Ilmari Kianto 150 -juhlavuosi

Tutustu nähtävyyksien kautta Suomussalmen kauneuteen ja historiaan

Tutustu nähtävyyksiemme kautta Suomussalmen kauneuteen ja historiaan. Matkailijana voit odottaa unohtumattomia hetkiä Hossan Kansallispuistossa sekä aistia menneen sota-ajan tunnelmaa Raatteentiellä. Aktiivinen lomailu Suomussalmella tarjoaa hienoja mahdollisuuksia kokea monipuolisia elämyksiä eri vuodenaikoina. Talvisin voit nauttia hiihtoreiteistä ja lumikenkäily mahdollisuuksista, kun taas kesällä vesistöt kutsuvat melojia ja kalastajia ja polut tarjoavat maastopyöräilijöille upeita reittejä. 

Suomussalmen helmi, Hossan kansallispuisto, on luonnonsuojelualue, joka tarjoaa kävijöilleen rauhallisia ja kauniita maisemia. Vaeltajana ja luontoharrastajana nautit retkeilyreiteistä, vehreistä metsistä ja kirkkaista vesistöistä. Hossan kansallispuisto on todellinen paratiisi luonnosta nauttiville. Hossasta löytyy on laaja retkeilyreittien verkosto sekä lisäksi nuotiopaikkoja, autiotupia ja vuokratupia. 

Suomussalmelle matkustaessa kannattaa ehdottomasti vierailla myös Raatteentien historiallisella alueella. Tämä paikka kantaa mukanaan Suomen sotahistorian tarinaa, sillä keskeisiä taisteluja käytiin Suomussalmen itäpuolella kulkevan Raatteentien varrella. Vierailemalla Raatteentiellä voit astua ajassa taaksepäin ja kokea ne tapahtumat, jotka muovasivat maan kohtalon.

Soiva metsä tarjoaa nimensä mukaisesti mäntykankaalle rakennetun ympäristötaideteoksen, johon katsoja voi osallistua. Paikka on hauska lapsiperheille tai useamman hengen ryhmille, sillä monen instrumentin soittaminen vaatii useamman henkilön yhteistyötä.

Kirjailijamestari Ilmari Kiannon taiteilijakoti Turjanlinna, on yksi Suomussalmen kiinnostavimpia käyntikohteita. Turjanlinnan alue toimii käyntikohteena kesäisin. Lisäksi Kianta-laiva risteilee Turjanlinnaan kesäkaudella päivittäin. Laivalle voi varata myös tilausristeilyjä omien toiveiden mukaisesti. 

Nähtävyyksien lisäksi erilaiset ajankohtaiset tapahtumat löydät Suomussalmen tapahtumat sivulta.

Suomussalmi sijaitsee Kainuun maakunnassa. Autolla Suomussalmelle pääsee viitostietä pitkin ja esimerkiksi Helsingistä matkaa kertyy noin 650 kilometriä.

Suomussalmi nähtävyydet
Kylpylä Kiannon Kuohut

Kylpylä Kiannon Kuohut

Virkistyskylpylä Kiannon Kuohut sijaitsee keskellä kaunista luontoa, silti lähellä kyläkeskuksen palveluja. Viihtyisä kylpylä ja kuntosali tarjoavat kehon ja mielen virkistystä läpi vuoden.

Allasosastolla on 25 metriä pitkä neliratainen kuntouintiallas, turvallinen lastenallas kahdella liukumäellä sekä vesihieronta-, pore- ja kylmävesialtaat. Suomalaisten saunojen lisäksi valikoimasta löytyy myös yrttihöyrysauna. Luonnonvesiuintimahdollisuus on viereisessä luonnonkauniissa joessa ympäri vuoden.

Tutustu kylpylään