Värikallion kaarros, 8 km

Värikallio Hossassa.

Hossan kansallispuistossa sijaitsevat Suomen pohjoisimmat kivikautiset kalliomaalaukset. Maalausten iäksi on arvioitu 3500-4500 vuotta. Kallion pinnasta on tunnistettu 61 erillistä kuviota, jotka liittyvät metsästykseen ja shamanismiin.

Saavutettavuus:

Reitti on saavutettavissa ympäri vuoden.

Kesäisin voi kiertää 8 km pitkän Värikallion kaarros -rengasreitin. Reitti kannattaa kiertää vastapäivään. Somerjärven rannalla on keittokatos, jonka vierestä lähtee polku kalliomaalauksille. Veden päälle on rakennettu kävelysilta ja katselulava ja katselulava mahdollistaa kalliomaalausten tarkastelun vain muutaman metrin päästä. Reitti on keskivaativa-vaativa ja se on merkitty keltaisin maalimerkein.

Talvireitti Värikallioille on pituudeltaan 3 km/suunta. Somerjärven jää mahdollistaa Värikallion historiallisten kalliomaalausten tarkastelun lähietäisyydeltä. Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevältä reitiltä pääsee myös Julma-Ölkyn talvireitille (7,5 km / suunta). Reittejä voi kulkea suksilla, lumikengillä, fatbikella tai kävellen. Noin kerran viikossa huollettavat reitit ovat kuljettavissa tammikuusta huhtikuun loppupuolelle.

Palvelut:

Somerjärvellä on keittokatos, nuotiopaikka, liiteri ja kuivakäymälä. Lähimmät kahvilat ovat Julma-Ölkyllä (avoinna kesäisin) ja Hossan Luontokeskuksessa.

Ajo-ohjeet:

Suomussalmen keskustasta ajetaan Viitostietä pohjoiseen 66 km, käännytään Perangasta oikealle Selkoskyläntielle ja ajetaan noin 25 km. Tämän jälkeen käännytään vasemmalle Hossantielle ja ajetaan noin 10 km, josta käännytään vasemmalle Jatkonsalmentielle. Hossan Luontokeskukselta jatketaan Jatkonsalmentietä suoraan noin 3 km, jonka jälkeen käännytään oikealle Pistolehdontielle. Ajetaan noin 6 km ja käännytään Lihapyörteen pysäköintipaikalle johtavalle tielle (2 km). Reitti lähtee taaimmaisen pysäköintipaikan opastetaulun luota. Lähtöpiste: Lihapyörteen pysäköintialue.