Reitit ja luontokohteet

Lähde katsomaan historiallista Värikalliota Hossaan, tutustu soidensuojelualueeseen Säynäjäsuolla tai yövy laavulla lammen rannalla Pesiön retkeilypolun varrella!

Suomussalmelta löydät monipuolisesti retkeilyreittejä ja ulkoilukohteita. Luontokohteista merkittävimmät ovat Hossan kansallispuisto, Martinselkosen luonnonsuojelualue, Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo. Muualta kunnan alueelta löytyy useita eri polkureittejä, joiden pituudet vaihtelevat 4–28 km välillä. Reitit ovat kuvattuna sekä matkailukarttaan että retkeilyoppaaseen, jotka on haettavissa Suomussalmen Matkailutoimistolta (sähköiset linkit löydät alta).

Nainen punaisessa takissa retkeilyreitillä, ympärillä kuusia ja mäntyjä.

Suon tuoksu ja levolliset maisemat kutsuvat Seitenahveniselle. Entä oletko aiemmin yöpynyt Martinselkosessa? Hossassa voit ihailla kansallispuiston maisemia patikointi- tai maastopyöräretken verran tai usean päivän vaelluksella. 

Vienan reitti on tuhansia vuosia vanha laukkukauppiaiden, runonkerääjien, metsästäjien ja sotilaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Muita merkittäviä luontokohteita ovat myös Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo.

Retkeilyreitit

Ympäri Suomussalmen kuntaa löytyy kattavasti eripituisia retkeilyreittejä. Hossan reitit on listattu alempana.

Hossan retkeilyreitit

Linkki esitteeseen ja reittikarttaan: Hossan kansallispuiston kartta.

Hossan talvireitit

Linkki Hossan talviajan palveluihin ja reittikarttaan: Hossan talvi 2022–2023.

Hossan maastopyöräilyreitit

Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Muistathan, että kesäisin saa polkea ainoastaan pyöräilyyn varatuilla reiteillä, ei muilla poluilla.

Suomussalmen ja Hossan reitit Outdoor Active -palvelussa

Kansainvälisestä palvelusta löydät osan retkeily-, maastopyörä- ja vesiretkeilyreittiemme kuvauksista ja karttapiirrot.

Outdoor Active -sivusto

Julma-Ölkyn sillalla kaksi ihmistä.

Retkeilijän etiketti

Retkelle lähtiessä on hyvä käydä läpi ja palautella mieleen retkeilijän etiketti. Näitä ohjeita noudattamalla varmistetaan, että luonto ei vahingoitu. Lisäksi on hyvä tarkistaa myös retkikohteen tarkemmat ohjeistukset kohteen internetsivuilta.

Lue lisää