Reitit ja luontokohteet

Suomussalmelta löydät monipuolisesti retkeilyreittejä ja ulkoilukohteita. Luontokohteista merkittävimmät ovat Hossan kansallispuisto, Martinselkosen luonnonsuojelualue, Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo. Lähde katsomaan historiallista Värikalliota Hossaan, tutustu soidensuojelualueeseen Säynäjäsuolla tai yövy laavulla lammen rannalla esimerkiksi Pesiön tai Seitenahvenisen retkeilypolun varrella!

Suomussalmen kunnan alueelta löytyy useita eri polkureittejä, joiden pituudet vaihtelevat lyhyistä alle kilometrin mittaisista pidempiin noin 30 kilometrin mittaisiin reitteihin. Hossan kansallispuistossa rengasreittejä yhdistelemällä vaellukselle saa mittaa useita kymmeniä kilometrejä.

Digitaalisia reittikuvauksia löydät alla olevien lisäksi esimerkiksi Outdoor Active -palvelusta ja Hossan kansallispuiston osalta luontoon.fi -sivustolta. Lisäksi reitit ovat kuvattuna sekä matkailukarttaan että retkeilyoppaaseen, jotka on haettavissa Suomussalmen Matkailutoimistolta.

Nainen punaisessa takissa retkeilyreitillä, ympärillä kuusia ja mäntyjä.

Suon tuoksu ja levolliset maisemat kutsuvat Seitenahveniselle. Entä oletko aiemmin yöpynyt Martinselkosessa? Hossassa voit ihailla kansallispuiston maisemia patikointi- tai maastopyöräretken verran tai usean päivän vaelluksella. 

Vienan reitti on tuhansia vuosia vanha laukkukauppiaiden, runonkerääjien, metsästäjien ja sotilaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Muita merkittäviä luontokohteita ovat myös Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo.

Suomussalmen ja Hossan reitit Outdoor Active -palvelussa

Kansainvälisestä palvelusta löydät osan retkeily-, maastopyörä- ja vesiretkeilyreittiemme kuvauksista ja karttapiirrot.
Julma-Ölkyn sillalla kaksi ihmistä.
Julma-Ölkky, Hossan kansallispuisto, Suomussalmi

Retkeilijän etiketti

Retkelle lähtiessä on hyvä käydä läpi ja palautella mieleen retkeilijän etiketti. Näitä ohjeita noudattamalla varmistetaan, että luonto ei vahingoitu. Lisäksi on hyvä tarkistaa myös retkikohteen tarkemmat ohjeistukset kohteen internetsivuilta.

Lue lisää