Reitit ja luontokohteet

Lähde katsomaan historiallista Värikalliota Hossaan, tutustu soidensuojelualueeseen Säynäjäsuolla tai yövy laavulla lammen rannalla Pesiön retkeilypolun varrella!

Suomussalmelta löydät monipuolisesti retkeilyreittejä ja ulkoilukohteita. Luontokohteista merkittävimmät ovat Hossan kansallispuisto, Martinselkosen luonnonsuojelualue, Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo. Muualta kunnan alueelta löytyy useita eri polkureittejä, joiden pituudet vaihtelevat 4–28 km välillä.

Kunnan alueella on useampia tulentekopaikkoja, joissa retkeilijät voivat pysähtyä syömään eväitään ja nauttimaan luonnon rauhasta. Lisää reiteistä voit kysyä Suomussalmen Matkailutoimistosta. Reitit löydät myös matkailukartasta sekä retkeilyoppaasta, jotka ovat haettavissa muun muassa Matkailutoimistolta.

Nainen punaisessa takissa retkeilyreitillä, ympärillä kuusia ja mäntyjä.

Suomussalmelta löytyy kattavasti eripituisia retkeilyreittejä. Suon tuoksu ja levolliset maisemat kutsuvat Säynäjäsuon soidensuojelualueelle. Entä oletko aiemmin yöpynyt laavulla Pesiön retkeilypolun varrella? Hossassa voit ihailla kansallispuiston maisemia patikointi- tai maastopyöräretken verran tai usean päivän vaelluksella. Mystiset Hossan Värikallion maalaukset ja jylhä Julma-Ölkyn kanjonijärvi on jokaisen kansallispuistoon matkaavan koettava. 

Vienan reitti on tuhansia vuosia vanha laukkukauppiaiden, runonkerääjien, metsästäjien ja sotilaiden käyttämä tie Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Muita merkittäviä luontokohteita ovat myös Martinselkosen luonnonsuojelualue, Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo.

Retkeilyreitit

Hossan retkeilyreitit

Hossan talvireitit

Hossan maastopyöräilyreitit

Suomussalmen ja Hossan reitit Outdoor Active -palvelussa

Kansainvälisestä palvelusta löydät osan retkeily-, maastopyörä- ja vesiretkeilyreittiemme kuvauksista ja karttapiirrot.

Outdoor Active -sivusto

Julma-Ölkyn sillalla kaksi ihmistä.

Retkeilijän etiketti

Retkelle lähtiessä on hyvä käydä läpi ja palautella mieleen retkeilijän etiketti. Näitä ohjeita noudattamalla varmistetaan, että luonto ei vahingoitu. Lisäksi on hyvä tarkistaa myös retkikohteen tarkemmat ohjeistukset kohteen internetsivuilta.

Lue lisää