Kalmosärkkä, 2,5 km

Mäntyinen särkkä järven ympäröimänä.

Kalmosärkkä on kapea hiekkaharjanne, joka on reilun kilometrin pituinen. Särkän pohjoispuolella harjanne haarautuu kahtia. Kalmosärkkä on esihistoriallinen asuinpaikka, jossa asuttiin jo 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua varhaisella kivikaudella. Myöhemmin historiallisella ajalla särkkä toimi vainajien väliaikaisena hautapaikkana, josta vainajat kuljetettiin kirkkomaahan. Kalmosärkkä on saanut tästä nimensä.

Kalmosärkältä on tehty paljon muinaislöytöjä, kuten kivikirveitä ja nuolenkärkiä. Särkältä on myös löydetty erilaisia kuoppia, joista osa on kivikautisia metsästyksessä käytettyjä pyyntikuoppia.

Kalmosärkällä on käyty Talvisodan aikaan taisteluja. Särkän lounaispäässä sijaitsi suomalaisten puolustusasema. Puna-armeijan eteneminen pysähtyi Kalmosärkälle. Osa tuliasemista erottuu yhä maastossa.

Reitti:

Parkkipaikalta lähtee merkitty reitti metsän kautta Kalmosärkälle. Ennen särkkää on Kokkosuo, jonka yli kulkee pitkospuut. Matkaa parkkipaikalta särkälle on noin 1,3 km. Lisäksi itse särkkä on pituudeltaan noin 1,2 km pitkä.

Kalmosärkällä on opastetauluja, kaksi tulentekopaikkaa ja kaksi käymälää.

 

Ajo-ohjeet:

Suomussalmen keskustasta ajetaan Viitostietä pohjoiseen noin 46 km. Käännytään oikealle Hallasenahontielle ja ajetaan noin 20 km. Käännytään oikealle Nuolentielle, jota ajetaan noin 5 km. Tien vasemmalla puolella on pysäköintialue ja opastetaulu.