Kalmosärkkä ja sen löydöt kutsuvat ottamaan selvää Juntusrannan asuttamisesta ja historiasta. Kohde on reilun kilometrin pituinen kapea hiekkaharjanne. Kalmosärkkä on esihistoriallinen asuinpaikka, jossa asuttiin jo 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua varhaisella kivikaudella. Myöhemmin historiallisella ajalla särkkä toimi vainajien väliaikaisena hautapaikkana, josta vainajat kuljetettiin kirkkomaahan. Kalmosärkkä on saanut tästä nimensä.
Kalmosärkältä on tehty paljon muinaislöytöjä, kuten kivikirveitä ja nuolenkärkiä. Särkältä on myös löydetty erilaisia kaivantoja, joista osa on kivikautisia metsästyksessä käytettyjä pyyntikuoppia.
Talvisodan aikaan Kalmosärkkä on toiminut myös taistelunäyttämönä. Särkän lounaispäässä sijaitsi suomalaisten puolustusasema. Puna-armeijan eteneminen pysähtyi Kalmosärkälle. Osa tuliasemista erottuu yhä maastossa.
Parkkipaikalta lähtee merkitty reitti metsän kautta Kalmosärkälle. Ennen särkkää on upea Kokkosuo, jonka yli kulkevat pitkospuut. Matkaa parkkipaikalta särkälle on noin 1,3 km. Lisäksi itse särkkä on pituudeltaan noin 1,2 km.
Opastetauluja, kaksi tulentekopaikkaa ja kaksi käymälää.
Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.
Aja Suomussalmen keskustasta Viitostietä (E63) pohjoiseen noin 46 km. Sen jälkeen käänny oikealle Hallasenahontielle ja aja noin 20 km. Seuraavaksi käänny oikealle Nuolentielle, jota ajetaan noin 5 km. Tien vasemmalla puolella on pysäköintialue ja opastetaulu.