Purasjoki-linja.

Purasjoki-linja

Purasjoen puolustusasemaa on linnoitettu kolmessa eri vaiheessa:
I vaihe: 16.10. – 11.11.1939 (YH:n aika)
II vaihe: tammi-helmikuu 1940
III vaihe: huhtikuu 1940 – kesäkuu 1941

I vaiheessa linnoittamisesta vastasivat Suomussalmen Harjoituskeskuksen reserviläisistä ja työvelvollisista muodostetut työosastot. Tien molemmin puolin suunniteltiin ja toteutettiin vahvennetun komppanian puolustusasemat noin 300 miestä varten.

Jokitörmän länsirannalle tehtiin tukein lujitettua panssariestettä, josta vielä jokimutkassa on jäännöksiä nähtävissä. Panssariesteen taakse kaivettiin puilla lujitettu ampumahauta, johon sisältyi myös puulla lujitettuja konekivääripesäkkeitä sekä muutamia katettuja tähystyspesäkkeitä. Ampumahaudasta taakse-päin kaivettiin yhdyshautoja. Korsuja ei tehty, vaan niiden sijasta rakennettiin yhdyshautojen kylkiin sirpaleenkestäviä suojakomeroita. Vallattuaan puolustusaseman puna-armeijalaiset käyttivät näitä suojakomeroita majoitustiloinaan varustaen niitä tilapäisillä kamiinoilla, sillä heiltä puuttuivat teltat.

II vaiheessa, kun suomalaiset olivat vallanneet aseman takaisin, taistelujoukot korjasivat ja täydensivät linnoitteita tilanteen niin salliessa. Työhön osallistui joukkoja JR 64:stä ja ErP 15:stä.

III vaiheessa eli ns. välirauhan aikana asemaa linnoitettiin jälleen osana Salpa-linjaa. Työssä oli sekä sotilaita että erillisiä työryhmiä, jotka olivat siiviilejä.

Edellä mainittujen kolmen eri vaiheen rakennelmia on vaikea erottaa toisistaan, koska rakennelmia on paranneltu ja rakennettu toistensa päälle. Osa alkuperäisistä rakennelmista on tuhoutunut tien oikaisun ja uuden sillan rakennustöiden takia.

Kohteen tiedot

Raatteentie 97, 89800 Suomussalmi