Aktiviteetit

Elämyksiä ympärivuoden! Kesällä omatoimiretkeilyn lisäksi Hossan merkityt reitit ja polut tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet erilaisille opastetuille retkille ja elämyksille. Miten olisi esimerkiksi auringonlaskun melonta Julma-Ölkyllä tai maastopyörällä Hossan poluille oppaan kanssa? Karhunkatseluretkillä pääset seuraamaan metsän kuningasta turvallisesti kojusta oppaan johdolla.

Tekeminen ei lopu talvellakaan! Kymmeniä kilometrejä talvipyöräilyreittejä, ylläpidettyjä hiihtolatuja sekä loputon umpihanki takaavat elämyksiä joulukuusta aina huhtikuun keväthangille.

Kanootin kyydistä kuvattuna järvimaisema, jossa näkyy vastaranta metsä.

Veden äärellä

Suomussalmen Hossa on maamme hienoimpia vesiretkeilyalueita ja se soveltuu hyvin niin aloittelijalle kuin kokeneelle kulkijallekin. Vuokravarusteita löytyy niin SUP:pailuun kuin melontaan. Vesireittien lisäksi alueella on runsaasti erityyppisiä kalastuskohteita.

Veden äärellä

Maastopyöräily

Hossan kansallispuistossa on neljä merkittyä maastopyöräilyreittiä, jotka kiertelevät Hossan komeimmissa harju- ja järvimaisemissa. Vaihtoehtoisten reittien ja alueen teiden avulla pyöräilijä voi räätälöidä itselleen sopivan reittikokonaisuuden.

Pyöräilemään Suomussalmelle
Kaksi maastopyöräilijää Iso-Valkeisen rannassa hiekkaharjun päällä kulkevalla maastopyöräreitillä.
Pitkospuilla suomaisemassa retkeilijöitä jonossa rinkat selässä.

Metsän siimeksessä

Lähde katsomaan historiallisia Värikallioita Hossaan, tutustu soidensuojelualueeseen Säynäjäsuolla tai yövy laavulla lammen rannalla Pesiön retkeilypolun varrella!

Suomussalmelta löydät monipuolisesti retkeilyreittejä ja ulkoilukohteita. Luontokohteista merkittävimmät ovat Hossan kansallispuisto, Martinselkosen luonnonsuojelualue, Yli-Vuokin virkistysalue ja sen lähellä oleva Murhisalo. Muualta kunnan alueelta löytyy useita eri polkureittejä, joiden pituudet vaihtelevat 4-28 km välillä.

Patikoimaan tai eräretkelle Suomussalmelle

Eläinten katselu

Suomussalmelaiset porotilat tutustuttavat paikallisten porotilojen elämään. Tiesitkö, että poronhoitoa voidaan pitää vanhimpana edelleen elinvoimaisena pohjoisen elinkeinoista. Suomussalmi on yksi Suomen parhaimmista paikoista suurpetojen katseluun ja kuvaukseen. Voit viettää illan tai jopa kokonaisen yön katsellen karhujen, ahmojen, susien tai lintujen elämää. 

Eläinten katselu
Karhuemo ja neljä pentua suolla, taustalla tupasvilloja suo valkoisenaan ja korpimetsä.
Frisbeegolf radan heittopisteen infotaulu ja taustalla koivumetsä ja Kianta-järvi.

Pelit ja treeni

Suomussalmen monipuoliset liikunta- ja urheilupuitteet tarjoavat mahdollisuuden kunnon treenilomaan! Jos koko lomaa ei tee mieli treenata niin osa kohteista, kuten frisbeegolf-radat ovat mainio tapa ulkoilla muuten vain.

Pelit ja treeni

Lumihangilla

Meillä talvi on ihan aito oikea talvi ja lunta riittää, oli lempilajisi sitten hiihto, talvipyöräily tai lumikenkäily! 

Talviaktiviteetit
Hymyileva vanhempi nainen hiihtaa sinisessä anorakissa, taustalla mieshahmo oranssi-sinisessä anorakissa.