Kulttuuri
Kulttuurimatkailusta voi nauttia Suomussalmella muun muassa omaleimaisista nähtävyyksistä, teatteriesityksistä, näyttelyistä ja tapahtumista.

Turjanlinna, Ilmari Kiannon taiteilijakoti
Kainuulainen kirjailija Ilmari Kianto oli yksi 1900-luvun alkupuolen merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista. Hän kirjoitti elinaikanaan yli 60 teosta, joista tunnetuimmat käsittelevät kainuulaisen köyhälistön elämää.
Kuuluisan korpikirjailijan persoonallinen taitelijakoti Turjanlinna tuhoutui tulipalossa Talvisodan aikaan vuonna 1939. Joitakin rakennuksia pihapiirissä on kuitenkin säilynyt tähän päivään saakka, ja ne toimivat ulkoilmamuseona kesäisin.
Suosittelemme vierailua Turjanlinnaan Kianta-laivan risteilyillä, mutta myös käynti maateitse on mahdollinen. Risteilyllä ja Turjanlinnan maissa opas kertoo Ilmari Kiannon elämästä ja esittelee Turjanlinnan kiehtovaa historiaa ja pihapiiriä.

Hiljainen Kansa tilataideteos
Hiljainen Kansa on kummallinen näky; Noin tuhat turvepäistä hahmoa seisomassa hiljaisina Käpylän pellolla Viitostien varrella.
Hiljaisen Kansan loi tanssija ja koreografi Reijo Kela vuonna 1988. Alun perin tilataideteos oli Lassilan pellolla Karhulanvaaran suoralla lähempänä Suomussalmen keskustaa. Turvepäinen kansa teki jopa matkan Senaatintorille Helsinkiin vuonna 1994! Hiljainen Kansa on seissyt nykyisellä paikallaan syksystä 1994 asti.
Idean isältä Reijo Kelalta on kysytty mikä Hiljaisen Kansan merkitys on, mutta hän ei suostu antamaan vastausta – Jokainen vierailija voi tulkita taideteoksen oman mielensä mukaan.

Tarinoita sotavuosilta 1939–1945
Tarinoita sotavuosilta 1939-45 -sivustolla pääset tutustumaan ihmisten kohtaloihin sota-ajan keskellä Kainuussa ja Koillismaalla. Tarinat keskittyvät Suomussalmelle, Kuhmoon, Kuusamoon ja Taivalkoskelle.
Sivustolta löytyy myös Vaarojen vuodet -reittikartta, joka kokoaa sotahistorialliset kohteet ja tarinoiden tapahtumapaikat yhdelle sivustolle. Lisäksi sivustolta löytyy tietoa alueen palveluista. Voit tutustua kohteisiin omalla autolla tai pyöräillen – Sivustolta löytyy matkan suunnittelun tueksi myös valmiita reittiehdotuksia.
Sivusto on luotu Tarinoita sotavuosilta -hankkeessa, joka päättyi vuonna 2024. Palveluihin ja yhteystietoihin on voinut tulla muutoksia hankkeen päättymisen jälkeen.