Eero Schroderus esiintymässä raunioilla.
#Luova taide#Historia

Eero Schroderuksen monologit

Kainuulainen tarinankertoja Eero Schroderus on suomussalmelainen kauppias ja pitkän linjan harrastajanäyttelijä. Eeron ja hänen tyttärensä Ullan kirjoittamia näytelmiä on noin parinkymmenen vuoden aikana esitetty Suomussalmella ja noin sadassa muussa suomalaisessa kesäteatterissa. Eeron ohjelmistossa on monologeja, jotka liittyvät Suomussalmen tapahtumiin ja ne käsittelevät esim. sotaa, rajaseudun elämää ja esim. Ilmari Kiantoa. Hänen ohjelmistostaan löytyy myös hauskoja ja ratkiriemukkaita tarinoita. Esityksiä voidaan järjestää Hotelli Kiannon Kuohujen yhteydessä olevassa Teatteri Retikassa, Hotellin alakerrassa, Raatteen taistelupaikoilla, Turjanlinnassa ja periaatteessa missä tahansa.

Eero Schroderuksen monologeja:

Siviilimiehen sotapäiväkirja

Monologi perustuu Ilmari Kiannon päiväkirjaan. Se kertoo Kiannon kokemista dramaattisista päivistä Turjanlinnassa ensimmäisen talvisotaviikon aikana. Monologi voidaan esittää esim. Turjanlinnassa, Wanhassa Kalevassa, Hotelli Kiannon Kuohuissa, Vanhassa Kurimossa tai muussa asiakkaan haluamassa paikassa. Esityksen kesto on noin 30 minuuttia.

Rivimiehen sota

Esitys kertoo Raatteen taisteluista ja se perustuu Eeron henkilökohtaisen ystävän ja kaverin, Toivo Lesosen kirjaan Rivimiehen sota. Lesosen yksikkö Sissipataljoona 1 taisteli tammikuun alkupäivinä 1940 ukrainalaista Kapteeni Pastuhovin pataljoonaa vastaan. Esityksen kesto on noin 15 minuuttia.

Vaiettu tarina sodasta

Esitys kertoo partisaanien iskuista Yli-Vuokin kyliin kesällä -43. Se perustuu iskusta pelastuneen Väinö Kinnusen muistelmiin. Tähän esitykseen voidaan liittää opastettu matka tapahtumapaikalle Yli-Vuokin Hyryn kylälle. Retki voidaan liittää esim. Raatteeseen tehtävään retkeen. Esityksen kesto on noin 15 minuuttia.

Rajatapauksia

Noin puoli tuntia kestävä esitys, joka pohjautuu Suomussalmen Ala-Vuokissa toimineen rajaseutupastori Heikki Vaahtoniemen kirjaan Rajatapauksia. Esitys antaa sykähdyttävän kuvan syrjäseudun elämästä ja ihmisistä. Esityksen kesto on noin 30 minuuttia.

Vaiettu Tarina

Aikalaiskertomus Väinö Kinnusesta, joka selvisi Hyryllä partisaani-iskusta. Hän menetti iskussa 10 sukulaistaan. Kesto noin 30 minuuttia.

Mustan Seppo ja muita ihmisiä

Schroderuksen kirjoittama hauska teksti suomussalmelaisesta Seppo Räisäsestä ja muista paikkakunnan ihmisistä. Esitys koostuu useista mies- ja naishahmoista. Esityksen pituus on noin 50 minuuttia.

 

Otapa yhteyttä niin suunnitellaan ryhmälle mukava Suomussalmen rikasta historiaa ja elämää valaiseva ohjelmapaketti päiväksi tai illaksi.

Yhteystiedot

Eero Schroderus eero.schroderus@gmail.com 040 5865 380