Turjanlinna

Ilmari Kianto ja Turjanlinna

Ilmari Kianto, Kainuulainen kirjailija, oli yksi 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä suomalaisia kirjailijoita, joka kirjoitti elinaikanaan yli 60 teosta, joista tunnetuimmat käsittelevät kainuulaisen köyhälistön elämää. 

Kirjailija Ilmari Kianto on tunnettu ja tunnustettu erityisesti teoksistaan “Ryysyrannan Jooseppi” ja “Punainen Viiva”. Näiden lisäksi Ilmari Kianto on kirjoittanut monia muita teoksia, joiden aiheet ovat moninaisia: herkkiä tunnelmarunoja, leiskuvia isänmaallisia runoelmia, matkakuvauksia Kiannan rannoilta Euroopan halki Kaspianmerelle ja kulttuurihistoriallisia kuvauksia. Ennen kaikkea kainuulaisen ihmisen ja luonnon kuvaajana, Suomussalmen laulajana, Ilmari Kianto on kansalliskirjailijoihin luettava henkilö.

Suomussalmella Ilmari Kiannon elämänvaiheisiin voi tutustua esimerkiksi Turjanlinnan päivittäisristeilyillä, Suomussalmen kirjaston Kianto-näyttelyssä tai Suomussalmen matkailutoimiston kautta varatun paikallisoppaan kanssa opastetulla kierroksella.

7.5.2024 kirjailijan syntymästä tulee kuluneeksi 150-vuotta.

Juhlavuonna kunnioitetaan Kiannon merkittävää elämäntyötä suurena kirjailijana ja kulttuurivaikuttajana.

Kirjailijan elämään ja kirjailijatoimintaan liittyvät tapahtumat huipentuvat 150-vuotisjuhlintaan Suomussalmella vuonna 2024. 

Ilmari Kiannon muotokuva, kuvassa kirjailijalla tupakkapiippu kädessä.

Korpikirjailija Ilmari Kianto

Kirjailija Ilmari Kianto (ent. Calamnius) kuuluu pohjalaiseen Calamniuksen sukuun. Suvussa on ollut pappeja aina 1600-luvulta saakka, niinpä Ilmarikin syntyi papin pojaksi Pulkkilan pappilassa 7.5.1874. Kiannon perhe muutti Suomussalmelle vuonna 1879, kun Ilmarin isä August Benjamin Calamnius eli Ukko ABC valittiin Suomussalmen toiseksi kirkkoherraksi. Tuolloin Ilmari, nuorin pojista, oli 4-vuotias. Perhe muutti asumaan Suomussalmella Karhulanvaaran isoon pappilaan, niin kutsuttuun Wanhaan Pappilaan.

Elämänsä aikana kirjailija opiskeli muun muassa Iissä, Oulussa, Helsingissä ja Moskovassa. Työurallaan hän ehti toimia venäjänkielen opettajana Kajaanin yhteiskoulussa vuosina 1904-1906.

Kirjailijauralle Kianto päätti jättäytyä vuonna 1906, ollessaan 32-vuotias.

Ilmari Kianto Puinen Kianto-kyltti, jonka alitse kuljetaan mentäessä Turjanlinnaan.

Turjanlinna oli Ilmari Kiannon taitelijakoti

Kirjailijamestari Ilmari “Iki” Kiannon (1874-1970) taiteilijakoti Turjanlinna, on yksi Suomussalmen kiinnostavimpia käyntikohteita.

Korpikirjailijan persoonallinen taitelijakoti Turjanlinna tuhoutui tulipalossa talvisodan aikaan vuonna 1939.

Toinen, ensimmäistä hieman vaatimattomampi Turjanlinna valmistui vuonna 1949. Muurausvirheen vuoksi sekin paloi maan tasalle, kun uunia lämmitettiin ensi kerran heinäkuussa 1949.

Kumpaakaan alkuperäisistä Turjanlinnan päärakennuksista ei enää ole olemassa. Turjanlinnaksi kutsutulla alueella sijaitsee päärakennusten rauniot ja muita pienehköjä rakennuksia ja ne toimivat käyntikohteena kesäisin.