Nainen punaisessa takissa retkeilyreitillä, ympärillä kuusia ja mäntyjä.

Terveys ja turvallisuus

Tälle sivulle on koottu reissuasi varten hyödyllisiä turvallisuusvinkkejä, jotta lomasi Suomussalmella olisi mahdollisimman onnistunut.

Muistathan ennen retkelle lähtöä ladata puhelimeesi 112-sovelluksen. Soittaessasi hätäkeskukseen 112-sovelluksen kautta, hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon sijainnistasi.

 

Retkeile turvallisesti

Maastoon retkelle lähtiessäsi tarkista etukäteen reitin kunto, vaativuustaso ja reitin varrelta löytyvät palvelut. Ilmoita jollekin ulkopuoliselle reittisuunnitelmastasi.

Varaudu retkeen kelin mukaisella vaatetuksella, suosi kerrospukeutumista. Juotavaa, sadevarusteet, pieni ensiapupakkaus ja jonkinlainen valaisin on syytä olla aina matkassa.

 

Varaudu talviolosuhteisiin

Talvella retkeillessä olisi hyvä varautua lumikengillä tai muilla lumessa liikkumista helpottavilla varusteilla sekä kelin mukaisella vaatetuksella.

Varo heikkoja jäitä. Jään vahvuus voi esimerkiksi virtauksista ja pohjan laadusta riippuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla. Tästä syystä on varmistettava, että jää on tarpeeksi vahvaa koko alueella, jolla aiot liikkua. Jäällä liikkuessa on hyvä pitää mukana jäänaskalit.

 

Huomioi sää ja porot

Selvitä keliolosuhteet etukäteen ja varaa matkaan riittävästi aikaa tauot mukaan lukien. Muista, että pohjoisessa palvelujen väliset etäisyydet ovat pidempiä. Tankkaa ajoissa ja huolehdi siitä, että tankissa on jatkuvasti jonkin verran polttoainetta.

Tarkista etukäteen sääennusteesta mahdolliset liukkaan kelin, myrskytuulen ja metsäpalovaaran varoitukset. Mikäli luvassa on voimakas myrsky, varaudu vesi- ja sähkökatkoihin.

Talvirenkaita tarvitaan Suomussalmen korkeudella keskimäärin lokakuusta toukokuuhun.

Poronhoitoalue alkaa Oulun suunnalta saavuttaessa Yli-Kiimingin tienoilla ja Etelä-Suomesta tultaessa Hyrynsalmella. Poroja voi olla vaikeaa erottaa maastosta, joten sovita ajonopeus olosuhteiden mukaan. Mikäli ajat porokolarin, soita 112 (mielellään 112-sovelluksella) ja toimi mahdollisuuksien mukaan lisäonnettomuuksia ehkäisten.

Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös useimmilla huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää myös paikkakohtaisesti.

 

Loukkaantuminen tai sairastuminen

Terveyskeskus sijaitsee Suomussalmen keskustassa. Aukioloaikojen ulkopuolella päivystys on Kainuun keskussairaalan yh­teis­päi­vys­tyk­ses­sä.

Jos sinulla on vakuutus, joka korvaa hoidot ja tutkimukset, hyödynnä mahdollisuuksien mukaan yksityisiä terveydenhuollon palveluja. Suomussalmella yksityisiä terveydenhuollon palveluja tarjoavat Lääkärikeskus Medikatti ja Pihlajalinna.

Suomussalmen apteekki sijaitsee Suomussalmen keskustassa. Piispajärvellä sijaitsee Suomussalmen apteekin palvelupiste, josta voi ostaa yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja sidetarvikkeita.