Kulttuuri

Kulttuurimatkailusta voi nauttia Suomussalmella muun muassa omaleimaisista nähtävyyksistä, teatteriesityksistä, näyttelyistä ja tapahtumista.

Turjanlinna, Ilmari Kiannon taiteilijakoti

Kainuulainen kirjailija Ilmari Kianto oli yksi 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä suomalaisia kirjailijoita. Hän kirjoitti elinaikanaan yli 60 teosta, joista tunnetuimmat käsittelevät kainuulaisen köyhälistön elämää.

Kuuluisan korpikirjailijan persoonallinen taitelijakoti Turjanlinna tuhoutui tulipalossa Talvisodan aikaan vuonna 1939. Joitakin rakennuksia pihapiirissä on kuitenkin säilynyt tähän päivään saakka, ja ne toimivat ulkoilmamuseona kesäisin.

Turjanlinnaan ei ole kulkua maateitse eikä omatoimisesti, vaan sinne pääsee vain opastetuilla Kianta-laivan järjestämillä risteilyillä. Risteilyllä ja Turjanlinnan maissa opas kertoo Ilmari Kiannon elämästä ja esittelee Turjanlinnan kiehtovaa historiaa ja pihapiiriä.

Lue lisää

Hiljainen Kansa ympäristötaideteos

Hiljainen Kansa on kummallinen näky; Noin tuhat turvepäistä hahmoa seisomassa hiljaisina Käpylän pellolla Viitostien varrella.

Hiljaisen Kansan loi tanssija ja koreografi Reijo Kela vuonna 1988. Alun perin ympäristötaideteos seisoi kuitenkin kahdessa eri sijainnissa lähempänä Suomussalmen keskustaa, ja turvepäinen kansa teki jopa matkan Senaatintorille Helsinkiin vuonna 1994! Hiljainen Kansa on seissyt nykyisellä paikallaan syksystä 1994 asti.

Idean isältä Reijo Kelalta on kysytty mikä Hiljaisen Kansan merkitys on, mutta hän ei suostu antamaan vastausta – jokaisen vierailijan tulee vetää omat johtopäätöksensä asiasta.

Lue lisää