Kuvaaja Oskari Reinman

Mustajoki

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Mustajoki virtaa parinkymmenen kilometrin matkan läpi metsämaiseman laskien vetensä Kiantajärveen. Suomussalmen kohdepaljoudessa vähemmälle huomiolle jäävä pikkujoki sopii erityisesti omaa, salaista harjuspaikkaa etsivälle. Kenties se Suomussalmen koskikierroksen suurin harri nouseekin täältä.

Suomussalmelta pohjoiseen ajettaessa Mustajoki tulee vastaan noin 45 kilometrin autoilun jälkeen. Joen nivoja ja kiventauksia ronkkiessa saa kulumaan helposti koko viikonlopun, mutta kohde sopii myös välipysähdykseksi matkalla esimerkiksi Hossanjoelle tai Peranganjoelle. Harjus on pääasiallinen kohdekala, mutta joessa tavataan myös taimenta. Pilkkukylkiä nousee Kiantajärvestä Mustajoen sorakoille kutemaan. Lisäksi istutuksia on tehty menneinä vuosina.

Katso kohde kartalla  Tutustu tarkemmin retkikartta.fi-palvelussa.

Kapealla, hidasvirtaisella joella vesi voi laskea matalalle, ja kohde soveltuukin parhaiten kevyeen perho- tai virvelikalastukseen. Metsäisillä rannoilla perhon heittäminen vaatii välillä tarkkuutta. Aloittelevalle perhonheittäjälle Mustajoki ei siksi ole paras kohdevalinta. Toisaalta joella pärjää hyvin lyhyillä rullausheitoilla tai larvastamalla eli nostelemalla perhoa ylävirtaan ja seuraamalla sitä vavalla. Virvelikalastajan voi jättää suosiolla isoimmat vieheet matkasta, ja kokeilla sen sijaan esimerkiksi pieniä lippoja ja mikrojigejä.

Kalastajalta vaaditaan hieman viitseliäisyyttä rannoilla liikkumisessa ja sinne pääsemisessä. Monin paikoin jokivarteen selviää kuitenkin vain parinsadan metrin kävelyllä. Mustajoelle ei vie retkeilyreittejä. Vastapainona pienelle vaivannäölle on se, että jokea pääsee usein tutkimaan täysin omassa rauhassa. Ensi kertaa Mustajoelle saapuvalle hyvä aloituskohde on esimerkiksi Taivalkoski, joka on viimeinen koski ennen kuin joki laskee Kiantajärveen. Tulistelilijan kohdevalinta on tien itäpuolisen jokiosuuden puolivälissä virtaava Huosiokoski, jonka rannalla on laavu.

Kalastuslupa ja säädökset Mustajoella

Kalastonhoitomaksun maksamisen lisäksi tarvitset vapaluvan. Suurin osa Mustajoen koskiosuuksista kuuluu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vapalupa-alueeseen 5411. Lupa-alueen näet retkikartta.fi-palvelussa klikkaamalla näkyviin kalastuskohteet-tason.

Tärkeimmät alamitat ja rauhoitusajat:

  • Harjuksen alamitta 35 cm. Rauhoitusaika 1.4.–31.5.
  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm. Taimenen rauhoitusaika koski- ja virta-alueella 1.9.–30.11.

Lisätiedot ja luvan ostaminen (vapalupa 5411):

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/pohjois-pohjanmaan-ja-kainuun-vapalupa.html

 

Tiedot päivitetty 4/2023.
Kuvat otettu syyskuussa (vesi hyvin matalalla).

Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.