Kuvaaja Oskari Reinman

Hossanjoki

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Luonnonkaunis Hossanjoki lukeutuu koski- ja perhokalastajan suosikkikohteisiin Hossassa. Hossanjoessa vuorottelevat lukuisat kosket ja virtaosuudet, ja se tarjoaakin kilometrien matkalta kalastettavaa. Jokivarressa saavuttaa erämaan tunnun ilman kilometrien rinkkataivalta. Hossanjoessa elää luontainen harjuskanta, jonka lisäksi siihen istutetaan pyyntikokoista taimenta. Onnekas voi koukuttaa Kiantajärvestä nousevan väkivahvan luonnontaimenenkin.

 

Hossanjärvestä alkunsa saava ja lopulta Kiantajärveen laskeva Hossanjoki jakautuu kalastajan näkökulmasta kahteen osuuteen. Hossan vapalupaan (5502) kuuluva osuus kattaa Hossanjoen ensimmäiset kuusi kilometriä ja tunnetuimmat koskikohteet. Lupa-alue loppuu Alakosken jälkeen Vallesmannin kohdalle. Tästä eteenpäin Hossanjoen kalavedet ovat yksityisiä osakaskuntien vesiä. Loppuosuus on kokonaisuudessaan noin 15 kilometrin mittainen.

 

Kalastaja Kuikankoskella Hossanjoella elokuussa.

Hossan yläosan kosket ja perhokalastusalue

Hossan yläosaan eli Hossan vapalupa-alueeseen 5502 kuuluu kymmenkunta erityyppistä koskea ja virtajaksoa. Alavirtaan päin lueteltuina ensimmäisenä on Hossanjärvestä laskeva Niskakoski, jolle ajaa Hossan luontokeskukselta kymmenisen minuuttia. Sitä seuraavat etelään päin Kuusikoski, Kaivoskoski ja Leveänkoski. Nämä kolme koskea on tarkoitettu vain perhokalastajille.

 

9190-tien ali kohisee Vääräkoski, jonka jälkeisen pidemmän suvanto-osuuden katkaisee vain Saukkovirta. Pystynkoski jakaa joen hetkellisesti kahdeksi haaraksi, ja viimeisimpinä ovat Kuikankosket ja Alakoski. Koskien rantaan kulkee merkityt polut, ja joen varrella on useita tulentekopaikkoja ja laavuja.

Google Maps     Retkikartta.fi

 

 

Kalastuslupa Hossanjoelle

Hossanjoen yläosa kuuluu Hossan vapalupa-alueeseen 5502. Lupa-alueen rajat näet retkikartta.fi-palvelussa klikkaamalla näkyviin kalastuskohteet-tason. Vain perhokalastukseen tarkoitettuun alueeseen kuuluvat Kuusikoski, Kaivoskoski ja Leveänkoski.

 

Tärkeimmät alamitat ja rauhoitusajat:

  • Harjuksen alamitta 35 cm. Rauhoitusaika 1.4.–31.5.
  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm. Taimenen rauhoitusaika koski- ja virta-alueella 1.9.–30.11.

 

Lisätiedot ja luvan ostaminen (vapalupa 5502)

 

Hossan vapaluvalla voi kalastaa lisäksi monissa muissa Hossan alueen virta- ja lampikohteissa, kuten Perangan reitin Lounatkoskella sekä Umpi- ja Iso-Valkeaisella.

 

Hossanjoen loppuosuus kuuluu osakaskuntien piiriin. Lisätietoja ja lupia tälle osuudelle voit tiedustella Hossan luontokeskukselta.

 

Tiedot päivitetty 4/2023.

 

 


 

Tiedot päivitetty 4/2023.

Kuvat otettu Elokuussa (vesi matalalla)

Kalastuspaikkojen kohdekuvaukset on tehty yhteistyössä Oskari Reinmanin kanssa osana Elinvoimaa matkailusta-hanketta.