Kuvaaja Oskari Reinman.

Yli-Vuokin kosket

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Yli-Vuokin virkistyskalastus- ja retkeilyalue sijaitsee Suomussalmen kunnan kaakkoisosassa itärajan pinnassa. Yli-Vuokki saa alkunsa Vienan Karjalasta muodostaen virtojen, järvien ja koskien kokonaisuuden. Pitkänmallisten järvien välissä kohisevilla koskilla pääsee narraamaan purje-eväisiä harjuksia ja keltavatsaisia taimenia. Luontaisten kantojen lisäksi saalisvarmuutta parannetaan istuttamalla vuosittain pyyntikokoista taimenta Saapaskoskelle, Saarikoskelle ja Palokoskelle.

Katso kohde kartalla     Tutustu tarkemmin retkikartta.fi -palvelussa

Kalastaja Yli-Vuokin Paasonkoskella elokuussa.

Yli-Vuokin lupa-alueeseen (5505) kuuluu kymmenkunta koskea ja lisäksi pienempiä virtavesikohteita. Suosituimpia koskikohteita ovat alavirran suuntaan lueteltuina Louhenkoski, Palokoski, Paasonkoski ja Saapaskoski. Louhenkoski kohisee kokonaisuudessaan noin puolen kilometrin matkan, mutta muut kohteet ovat lyhyempiä. Kosket ovat helposti saavutettavia, ja auton saa parkkiin kosken rantaan tai korkeintaan parin sadan metrin päähän kalapaikoilta.

Koskien rannoilla on useita tulipaikkoja kalastajien käytettävissä. Louhenkosken ja Alanteenjärven rannalla on laavu. Alueella on myös useita vuokratupia. Tarkemmat sijainnit näet retkikartta.fi-palvelusta. Ajomatkaa Suomussalmen keskustasta Yli-Vuokkiin on noin 50 kilometriä.

Kalastuslupa ja säädökset Yli-Vuokin koskille

Yli-Vuokin vapalupa-alue 5505 kattaa suuren osan Yli-Vuokin koskista. Lupa-alueen näet retkikartta.fi-palvelussa klikkaamalla näkyviin kalastuskohteet-tason.

 

Tärkeimmät alamitat ja rauhoitusajat:

  • Harjuksen alamitta 35 cm. Rauhoitusaika 1.4.–31.5.
  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm. Taimenen rauhoitusaika koski- ja virta-alueella 1.9.–30.11.

 

Lisätiedot ja luvan ostaminen (vapalupa 5505):

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/yli-vuokki.html

 

Sama lupa kattaa myös muun muassa Kevättijärven virkistyskalastuskohteen. Koskien väliin jäävillä järvillä saa kalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla käytettäessä yhtä vapaa.

 

Tiedot päivitetty 4/2023.
Kuvat otettu elokuussa (vesi melko matalalla).

Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.