Kuvaaja Oskari Reinman

Kevättijärvi

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Erityisesti ahvenistaan tunnettu Kevättijärvi sijaitsee itärajan tuntumassa noin 50 kilometriä Suomussalmen keskustasta kaakkoon. Retki syrjäseudulle kannattaa, sillä järvi on paitsi kauniin erämainen, myös kalaisa. Kirkasvetinen Kevättijärvi on erityiskalastuskohde, jonne tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Yli-Vuokin kalastuslupa. Itärannan Luotoniemellä on huollettu nuotiopaikka. Majoitusta kaipaavalle lähistöllä on tarjolla vuokratupia.

Kalastajaa kiinnostavat ahvenen lisäksi Kevättijärven taimenet, siiat ja hauet, jotka voivat kasvaa todelliseen isomusluokkaan. Helpolla Kevättijärvi ei kokematonta päästä, ja kehukalan tartuttaminen vaatii onnea. Ahvenet osaavat olla oikukkaita, ja joinain päivinä vedenalainen elämä voi tuntua olemattomalta. Kevättijärven kiehtovuus piileekin sen tarjoamissa mahdollisuuksissa. On kutkuttava ajatus, että samasta ankkurista voi tavoittaa suurahvenen, metrihauen tai jarrua huudattavan taimenen.

Katso kohde kartta   Tutustu kohteeseen retkikartta.fi -palvelussa

Ahvenia, virveli ja vene Kevättijärven rannassa.
Kuvaaja Oskari Reinman. Kevättijärvellä saa käyttää vain sähkömoottoria.

Metsähallitus on panostanut Kevättijärven suurahventen kasvuun, ja ahvenelle on määritetty poikkeuksellinen 35 sentin ylämitta. Tätä suuremmat yksilöt tulee vapauttaa takaisin kasvamaan. Tätä pienempiäkin raitapaitoja on lupa ottaa ruoaksi korkeintaan kymmenen. Järven kalakantaa ja asemaa virkistyskalastuskohteena on lisäksi vahvistettu verkkokalastuskiellolla sekä taimenen ja järvilohen istutuksilla.

Parhaita ottipaikkoja ovat järven muutamat syvänteet sekä kaislikkolahdet. Soutaen tai sähkömoottorilla uisteleva voi kokeilla löytää kaloja selkävedeltäkin. Kokeilemisen arvoinen ankkuripaikka on esimerkiksi Luotolahden eteläpuolinen monttu, jonne syöttikalaa parveutuu erityisesti syksyisin. Jigiä heittävä tai vaappua vetävä saattaa silloin saada siiman päähän myös taimenen.

Kevättijärvi on kookas ja kalaan kannattaakin suunnata soutuveneellä tai kanootilla. Oman veneen voi laskea järven eteläkärjen luonnonuimarannalta. Kevättijärvellä saa käyttää vain sähkömoottoria. Rannassa on myös muutamia soutuveneitä, joita voi vuokrata Ala-Vuokin kaupalta (K-Mäkeläisen pojat Ky, Kuhmontie 311). Matkaa kaupalle on noin 15 kilometriä. Veneitä kannattaa tiedustella etukäteen soittamalla kaupalle, 040 5881271.

Kalastuslupa ja säädökset Kevättijärvelle

Kevättijärvi on erityiskalastuskohde, jonne tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Yli-Vuokin kalastuslupa 5505. Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa yksi kalastaja saa käyttää enintään kahta vapaa, joissa molemmissa on yksi siima. Kevättijärvellä saa käyttää vain sähkömoottoria.

 

Tärkeimmät alamitat:

  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm.
  • Järvilohella 60 cm alamitta.
  • Ahvenella 35 cm ylämitta. Tätä suuremmat yksilöt tulee vapauttaa.

 

Lisätiedot ja luvan ostaminen (vapalupa 5505):

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/yli-vuokki.html

 

Yli-Vuokin vapalupa-alueeseen kuuluu Kevättijärven ohessa useita järviä ja lampia sekä koskikohteita. Lisäksi monet alueen lammet ja järvet ovat kalastettavissa pelkällä kalastonhoitomaksulla ja tarjoavat mahdollisuuksia retkeilykalastukseen suurahvenen perässä. Lupa-alueella on lukuisia tulipaikkoja ja laavuja.

 

Tiedot päivitetty 4/2023.
Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.