Pahamaailman lammet

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Vajaan varttitunnin ajomatkan päässä Hossan luontokeskukselta itään sijaitsee mystinen Pahamaailman luonnonsuojelualue. Pahamaailma ulottuu idässä valtakunnan rajaan saakka ja pohjoiseenkin voi kävellä pisimmillään yli kuusi kilometriä tavoittamatta luonnonsuojelualueen rajaa. Pahamaailman maisemaa värittävät vanhat mäntymetsät, punertavat suot sekä kymmenet metsälammet. Valtaosan ahvenkantaa pääsee kartoittamaan pelkällä kalastonhoitomaksulla.

Katso kohde kartalla    Tutustu tarkemmin retkikartta.fi -palvelussa

Ahvenet ja jigi kivenpäällä Pahamaailman lammella.
Kuvaaja Oskari Reinman

Pahamaailma sopii kohteeksi erämaista rauhaa etsivälle kalastajalle, joka on varustautunut ripauksella tutkimusretkeilijän asennetta. Palkintona voi löytyä ahvenlampi, jonka raitatakkisia saa narrata vain ympäröivä luonto seuranaan. Lammille ei vie merkattuja polkuja, mutta maasto on pääosin melko helppokulkuista. Esimerkiksi suolampien kolmikko, Tuohilammit, sijaitsevat vain reilun puolen kilometrin patikan päässä tieltä. Etenkin kaksi pohjoisempaa niistä ovat kokeilemisen arvoisia.

Hyvällä syönnillä ahvenet ilmoittavat olemassaolostaan pian. Vieherasiaan kannattaa valita lippojen ja muiden perusahvenvieheiden lisäksi myös jigejä. Jigipäitä on hyvä ottaa muutamassa eri painossa, esimerkiksi 5-, 7- ja 10-grammaisina.

Kalastuslupa ja säädökset Pahamaailman lammille

Pääosasassa Pahamaailmaa voit kalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html

Poikkeuksena on Pahamaailman pohjoisosan halki virtaava Latvajoki ja sen varrella olevat suuret suvanto-osuudet, kuten Keskimmäinen ja Ylimmäinen Latvalampi. Näille vaaditaan kalastonhoitomaksun lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vapaluvan 5411. Lupa-alueen näet retkikartta.fi-palvelussa klikkaamalla näkyviin kalastuskohteet-tason.

Lisätiedot, alamitat ja luvan ostaminen: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/pohjois-pohjanmaan-ja-kainuun-vapalupa.html

 

Tiedot päivitetty 4/2023.
Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.