Kuvaaja: Oskari Reinman

Emäjoki

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Suomussalmen keskustan tuntumasta löytyy helposti saavutettavia rantakalastuspaikkoja. Suurin osa keskustaa ja Ämmänsaarta ympäröivistä vesistä on osakaskuntien vesiä, joihin tarvitsee erillisen luvan kalastonhoitomaksun lisäksi. Pelkällä kalastonhoitomaksulla pääsee kalastamaan Metsähallituksen hallinnoimia vesialueita, joita on Kiantajärven etelärannalla. Tarkemmin näet tämän alueen klikkaamalla näkyviin Kalastuskohteet-taso retkikartta.fi-palvelusta.

Mielenkiintoinen poiminta Suomussalmen urbaaneista kalakohteista on Emäjoki ja sen yläosat. Esimerkiksi Ämmänsaaren kaakkoislaidalle jäävällä voimalan alapuolinen osuudella on mahdollista tavoittaa niin ahven, kuha, taimenkin kuin siikakin. Virran itärannalle on rakennettu puolentusinaa heittolaituria, joista viehettä pääsee tarjoamaan. Paikalle pääsee helposti, sillä keskustan suunnasta tultaessa pian voimalan jälkeen on oikealla pieni parkkilevennys. Ensimmäinen heittolaituri on muutaman askeleen päässä parkkipaikasta ja muut laiturit ripotellen noin sadan metrin matkalla.

Katso kohde kartalla

Ilmakuva Emäjoesta ja Taivalalasesta voimalaitoksen alajuoksulta.

Penkat ovat kallioisia ja jyrkkiä ja virta on useita metrejä syvä vaihdellen vedenkorkeuden ja juoksutuksen mukaan. Aivan laiturin allakin voi olla useita metrejä syvää ja keskiuomassa vettä on paikoin lähes 10 metriä. Viehe olisi hyvä saada lähelle pohjaa ja keskiuoman kalastaminen voikin olla haastavaa. Paras yleisviehe on jigi noin 10-15 gramman päällä, jota kannattaa heittää ylävirran puolelle ja antaa vajota hetki. Myös painavampaa tai kevyempääkin punttia voi kokeilla. Kohde soveltuu parhaiten virvelikalastukseen, mutta toki vannoutunut perhokalastajakin voi kokeilla onneaan.

Jigiä ei usein tarvitse kelata vauhdilla, vaan riittää kun sille antaa eloa vapaa nyppimällä. Uiton lopussa vieheen voi kelata pois ja heittää uuden heiton hieman eri kohtaan ylävirran puolelle. Parhaiten jigi yleensä pyytää juuri pohjakiviä hipoessaan. Etenkin yläosan pohja on kuitenkin louhikkoista ja pohjaan tarttumisiin kannattaa varautua. Alaosan heittolaiturit ovatkin hieman helpompi paikka aloittaa kalastus. Siinä pohja ei ole aivan yhtä kivikkoinen ja virta maltillisempaa. Kun juonen päästä saa kiinni, voi siirtyä kovempaan virtaan.

Virran ahvenet kasvavat mukaviin mittoihin. Niitä kannattaa kokeilla myös aivan laiturin alapuolelta uittamalla jigiä muutaman metrin siimalla aivan pohjan tuntumasta. Myös kuha ja taimen kuuluvat mahdollisiin saaliskaloihin. Hapekkaassa, syvässä virrassa viihtyy suurempikin pilkkukylki, joten jos tähdet osuvat kohdilleen, voi siiman päässä kiskoa melkoinen voimanpesä.

Kalastuslupa ja säädökset

Emäjoella kalastamiseen vaaditaan kalastonhoitomaksun lisäksi erillinen kalastuslupa. Lupia myy esimerkiksi Teboil Turjanhovi Suomussalmella. Voimalan alapuolisten heittolaiturien osuuden jatkuen aina Syväyksenkadun siltaan saakka kattaa Alajärvi-Oilolan koskikalastuslupa. Päivälupa maksaa 5€, viikkolupa 10€ ja kausilupa 30€. Hintojen päälle lisätään 2€ kirjoitusmaksu. Alempien vesialueiden luvista kannattaa tiedustella Teboil Turjanhovista.

Tärkeimmät alamitat ja rajoitukset (Alajärvi-Oilolan koskikalastuslupa):

  • Kalastuskausi 1.4.-30.4. ja 1.6.-31.8.
  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm.
  • Harjuksen alamitta 35 cm.

 

 

Tiedot päivitetty 6/2023


Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.