Umpi-Valkeainen ja Iso-Valkeainen

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Hossan kansallispuiston alueella ja sen liepeillä on lukuisia kalaisia järviä ja lampia. Ahven- ja siikakannat ovat luontaisesti vahvoja, ja suotuisat ravinto-olosuhteet mahdollistavat kalojen kasvun suurkalaluokkaan. Kristallinkirkkaat Iso-Valkeainen ja Umpi-Valkeainen ovat eräitä Hossan kiehtovimmista kohteista. Niihin tehdään taimenen ja harjuksen poikasistutuksia, joten mahdollisten saaliskalojen kirjo on laaja.

Ottihalukkuuden ja oikean tarjottavan kohdatessa siiman päässä voi teutaroida kirkaskylkinen taimen, pullea siika tai jopa kiloluokan ahven. Kärsivällisyyttä kysytään, sillä kalat osaavat olla nirsoja. Saaliitta jääminenkin on tavallista, eikä tyhjän reissun jälkeen kannata ruveta kauppaamaan vapojaan. Valkeaisilla kalastaminen on jo kokemus itsessään, sillä vesi on hämmästyttävän kirkasta. Aurinkoisella säällä pohjan tai siiman päässä teutaroivan kalan erottaa turkoosin veden läpi useiden metrien syvyyteen. Kääntöpuolena eksoottisille puitteille on se, että kalat väistävät venettä tai varomattomasti rymistelevää rantakalastajaa jo kaukaa.

Katso kohde kartalla     Tutustu tarkemmin retkikartta.fi -palvelussa

Kalastaja soutuveneessä Umpi-Valkeaisella.

Suurikokoisempi Iso-Valkeainen voi olla rantakalastajan näkökulmasta turhan suuri haaste. Sen sijaan Umpi-Valkeaisella kalan tavoittaa hyvin jalkaisinkin, myös perhokalastusvälinein. Kahluutamineet tuovat lisäulottuvuutta loivemmilla rannoilla. Halutessaan käyttöön voi vuokrata soutuveneen, joita on sekä Iso- että Umpi-Valkeaisen rannassa. Vuokrauspalvelua hoitaa Hossan luontokeskus, josta voi ostaa myös kalastusluvan. Umpi-Valkeaisella ei ole luvallista käyttää omaa venettä tai kanoottia, toisin kuin Iso-Valkeaisella. Perämoottorin käyttö on kielletty, poislukien sähköperämoottori, jota on luvallista käyttää Iso-Valkeaisella. Molemmilla lammilla saa kalastaa kelluntarenkaalla.

Valkeaiset sijaitsevat kymmenen minuutin ajomatkan päässä Hossan luontokeskukselta tien molemmin puolin. Parkkipaikka on tien varressa eikä kävelymatkaa rantaan jää kuin parisataa metriä – sekin leveää polkua. Molempien lampien rannassa on nuotiopaikka, Umpi-Valkeaisella useitakin. Kansallispuistoalueella liikkuessa on syytä muistaa, että tulenteko on sallittu vain merkityillä paikoilla. Lammille pääsee myös retkeilyreittejä pitkin. Esimerkiksi Iso-Valkeaisen eteläkärjessä sijaitsevaa Muikkupuron laavu on upea evästely- tai yöpymispaikka. Yösijaa kaipaavalle Iso-Valkeaisella on lisäksi vuokratupia.

Kalastuslupa ja säädökset Iso- ja Umpi-Valkeaiselle

Kalastamiseen vaaditaan kalastonhoitomaksun lisäksi Hossan vapalupa (5502). Vapalupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla ja jigillä sekä onkimiseen ja pilkkimiseen. Kalastuskausi kattaa koko vuoden.

 

Tärkeimmät alamitat ja rajoitukset:

  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm.
  • Harjuksen alamitta 35 cm. Rauhoitusaika 1.4.–31.5.
  • Lupa oikeuttaa yhden vavan käyttöön. Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa saa käyttää kahta vapaa.
  • Syöttitahnat ja vastaavat keinotekoiset syötit ovat kiellettyjä.
  • Umpi-Valkeaisella ei saa käyttää omaa venettä, kanoottia tai sähkömoottoria.

 

Lisätiedot ja luvan ostaminen (vapalupa 5502):

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/hossa.html

 

Samalla luvalla pääsee kalastamaan lisäksi Hossan kansallispuiston virtavesissä sekä kansallispuiston ulkopuolelle jäävillä Huosilammella, Keihäslammella ja Hossanjoella.

 

Tiedot päivitetty 4/2023.
Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.