Kuvaaja Oskari Reinman

Piispajoki: Saarikoski, Petäiskoski ja Kantokoski

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Piispajärvestä Kiantajärveen laskeva Piispajoki mutkittelee kuuden kilometrin matkan läpi havumetsä- ja suomaiseman. Pikkukoskien kuohuista tai niskoilta nappaava harri on Piispajoen yleisin saalis. Toki Kiantajärvestä nousseeseen sattumataimeneenkin on mahdollisuus. Joessa elää luontainen harjus- ja taimenkanta, ja kalojen elinolosuhteita on parannettu lisäksi kunnostuksin. Vuonna 2022 Piispajoelle lisättiin kutusoraikkoja ja pienpoikasalueita.

Piispajoella on Metsähallituksen omistamia ja yksityisiä vesialueita. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vapalupa-alue 5411 kattaa Petäiskosken, Saarikosken ja Kantokosken. Hyväksi aloituskohteeksi Mustajoella sopii Kantokosken autiotuvan lähialue, jossa virtaavat Saarikoski ja Petäiskoski. Varsinainen Kantokoski sijaitsee kuutisensataa metriä alempana. Saarikosken alajuoksulla on tilava, 10 hengen autiotupa ja tulentekopaikka. Auton voi jättää parkkiin eteläpuolisen hiekkatien varteen, josta on viitta Kantokoskelle (katso reittipiste alempaa). Kävelyä tulee Piispajoen polkua pitkin 700 metriä. Polku kulkee paikoin kosteassa maastossa, joten kahluuhousut tai saappaat voi olla viisasta vetää jalkaan jo autolla.

Katso kartalla lähtöpiste Kantokosken autiotuvalle johtavalle polulle    Tutustu tarkemmin retkikartta.fi -palvelussa

Piispajoen Kantokoski.
Kuvaaja Oskari Reinman

Saarikosken ja Petäiskosken muodostama muutaman sadan metrin pituinen koskiosuus on kalastettavissa parhaiten perhovavan kanssa, mutta se sopii myös tarkkaan “taskukalastukseen” virvelivälinein. Kymmenisen metriä leveässä, kivien halkomassa virrassa vuorottelevat matalat koskiportaat ja lyhyet tasavirtaiset peilit. Toimiva tekniikka onkin liikkua ylävirtaa kohden ronkkien tarkasti kuohujen alapuoliset kuopat ja tasavirtaiset peilit vavan mittaisilla heitoilla.

Varmoja harjuksen suojapaikkoja ovat kohdat, joihin vesi on päässyt kovertamaan syvemmän poteron. Harjus ei välttämättä säiky kahlaajaa, mutta etenkin matalan veden aikaan lyhyet täsmäheitot rantapuiden suojasta voivat olla avain onnistumiseen. Pullea harjaeväinen napsii syötävää usein aivan rantapenkan varjossa.

Kalastuslupa ja säädökset Piispajoelle

Piispajoki on jaettu Metsähallituksen ja osakaskuntien kesken. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vapaluvalla 5411 pääsee kalastamaan Petäiskoskella, Saarikoskella ja Kantokoskella. Lupa-alueen näet retkikartta.fi-palvelussa klikkaamalla näkyviin kalastuskohteet-tason.

 

Tärkeimmät alamitat ja rauhoitusajat:

  • Harjuksen alamitta 35 cm. Rauhoitusaika 1.4.–31.5.
  • Rasvaevällisen taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatulla alamitta 50 cm. Taimenen rauhoitusaika koski- ja virta-alueella 1.9.–30.11.

 

Lisätiedot ja luvan ostaminen (vapalupa 5411):

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/pohjois-pohjanmaan-ja-kainuun-vapalupa.html

 

Tiedot päivitetty 4/2023.
Kuvat otettu elokuussa (vesi hyvin matalalla).

Kalapaikkojen kohdekuvaukset on toteutettu yhteistyössä Oskari Reinmanin / Vapaalla jalalla kanssa osana Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi -hanketta.