Hossan kansallispuisto

Hossan harjut ja kristallinkirkkaat vedet kutsuvat nauttimaan luonnonrauhasta kansallispuiston kauniissa maisemassa. Voit suunnata Hossan retkeilyreiteille patikoiden ja pyöräillen, tai tarkastella vedenalaista maisemaa melontareitin varrella. Sulje hetkeksi silmäsi, kuuntele hiljaisuutta ja tunne leppeä tuulen henkäys kasvoillasi. Julma Ölkyn jylhässä kanjonimaisemassa ja Värikallion kalliomaalauksilla voit tuntea ikiaikaista yhteyttä luontoon.

Hossan kansallispuistosta löytyy monipuolinen reittitarjonta esteettömistä retkeilypoluista haastaviin maastopyöräreitteihin. Lukuisat kirkasvetiset lammet, järvet ja joet houkuttelevat Hossaan melomaan ja kalastamaan. Miltä kuulostaisi rentoutua retkeilypäivän päätteeksi savusaunan lämmössä ja viettää yö Tentsile -puumajoitteessa yläilmoissa keinuen?

Hossan kansalllispuisto Värikallion silta tyynenä kesäpäivänä.

Hossan kansallispuiston Värikallio

Hossan Värikalliosta voidaan erottaa kaikkiaan 61 erillistä kuviota mm. hirvi- ja ihmishahmoja, karhuntassun kuvia sekä sisiliskomaisia kuvioita. Erikoisuutena ovat suurikokoiset hahmot, joilla on kolmiomainen pää. Vastaavia ei ole löytynyt muista Suomen kalliomaalauksista. 3500–4500 vuotta vanhojen kalliomaalauksen maali on todennäköisesti valmistettu rautaoksidista kuumentamalla ja siihen on lisätty rasvaa, verta ja sideaineeksi ehkä myös linnun munia. Punamulta kuviot ovat säilyneet niiden päälle muodostuneen piioksidikalvon ansiosta. Suojaava, läpinäkyvä kalvo on syntynyt kalliopinnasta liuenneista mineraaleista.

Värikalliolle johtava noin 8 kilometrin pituinen ympyräreitti Värikallion kaarros lähtee Lihapyörteen pysäköintipaikalta.

Hossa kansallispuisto Kaksi maastopyöräilijää Iso-Valkeisen rannassa hiekkaharjun päällä kulkevalla maastopyöräreitillä.

Hossan kansallispuistossa polkuverkostoa yhteensä noin 90 km

Hossan monipuoliset reitti- ja polkuverkostot risteilevät upeissa harjumaisemissa ja vesistöjen vierellä. Pääosin helppokulkuset reitit ovat ympyräreittejä, joita yhdistävien yhdyspolkujen avulla ne voi kytkeä pidemmiksi vaellusreiteiksi. Kansallispuiston alueella on neljä merkittyä maastopyöräreittiä, joista löytyy vaihtoehdot niin koko perheelle kuin Suomen ainoa IMBA EPIC merkityn maastopyöräreitin muodossa.

Retkeily Hossassa
Kalastaja Hossan kansallispuisto

Kalastajan paratiisi

Hossan kalavesiä hoidetaan suunnitelmallisesti. Luontaisten kalalajien riittävyydestä huolehditaan istutuksin ja osaan umpivesistä istutetaan myös pyyntikokoista kirjolohta sekä Hossanjokeen taimenta. Perho-, pilkki- ja uistelualueet ovat helposti saavutettavissa. Erämaan kätköissä hienoilla reittivesillä voi kalastella haukia, ahvenia, siikoja, harreja ja taimenia. Luontokeskuksesta voi ostaa tarvittavat luvat ja vuokrata soutuveneen uisteluun.

Lisätiedot: Hossan Luontokeskus, puh. 050 3844 692, 020 6396 041, Eräluvat/Hossa.

Kalastus Hossassa

Näe ja koe Hossa            Hossan palvelut