Kuvassa ihmisiä istumassa laavun edessä, opas kertoo ihmisille tarinaa Vienan reitin historiasta.
#Sotahistoria#Opastetut retket#Guided tours

Suomussalmen matkailuoppaat

Haluatko saada Suomussalmen nähtävyyksistä kaiken irti? Kuulisitko mielelläsi kertomuksia siitä, miten talvisodan taistelut etenivät Raatteessa tai haluaisitko lähteä lyhyehkölle patikointiretkelle Hossan kansallispuistoon asiantuntevan oppaan johdattamanaEnnen kaikkea on selvää, että paikallinen opas tekee vierailustasi erityiselämyksen. 

Suomussalmen Matkailutoimisto auttaa mielellään ryhmämatkasi suunnittelussa. Ota yhteyttä ja kerro unelmiesi ryhmämatkatoiveet, puh. +358 44 777 3250 tai visit@suomussalmi.fi. 

 

Hinnat 2024:

(kierrokset ryhmän omalla bussilla tai henkilöautolla liikuttaessa)
40 €/tunti
Kielilisä 5 €/tunti/lisäkieli
Viikonloppukorvaus: la 18.00 – su 24.00 + 100 %.
Palkallisina vapaapäivinä 100 % korotus.
Yöopastuskorvaus: klo 22.00 – 06.00 + 100 %.
Peruutusmaksu, ellei peruutusta ole tehty viikkoa ennen opastuksen ajankohtaa, 50 % sovitusta hinnasta.
Vienti-/hakukorvaus Raatteen Porttiin/ Portista 25 €, muualle 0,57 €/km.

 

Hossan Värikallion metallinen katselulava kuvattu vastarannalta.

 

 

Esimerkkejä opastuskierroksista ryhmille

1. Suomussalmen keskusta-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta

Kesto 2 tuntia.

Sisältää pysähdyksen Karhulanvaaralla Liekkipatsaalla ja Kirkkoniemessä. Asioina tulevat esille Suomussalmen historia, nykypäivä, elinkeinot ja taajama-asutus.

 

2. Suomussalmen keskusta-Raate-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta

Kesto 4-5 tuntia ja ajomatka n. 100 km.

Talvisodan Suomussalmen taistelut, eritoten Raatteen ja kirkonkylän taistelut, Raatteen Portin Talvisotamuseo; pääsymaksu aikuiset 12 €, kriisinhallintaveteraanit 10 €, lapset (7-15 v.) ja koululaisryhmät 6 €, ryhmät (yli 20 hlöä) 9 €, matkanjohtaja, kuljettaja, lotat sekä veteraanit veloituksetta. Raatteen Vartiomuseo, elinkeinoelämä, kunnalliselämä, yleiset olosuhteet Suomussalmella.

 

3. Suomussalmen keskusta-Kuivajärvi/Hietajärvi-Raate-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta

Kesto 6-7 tuntia ja ajomatka n. 180 km.

Suomussalmen historia, Kuiva- ja Hietajärven vienankarjalaiskylien historia ja nykypäivä. Tutustuminen Pyhän Nikolaoksen tsasounaan. Talvisodan Suomussalmen taistelut.

 

4. Hossan kierros: Suomussalmen keskusta-Juntusranta-Hossa-Peranka-Suomussalmen keskusta

Kesto 6-8 tuntia ja ajomatka n. 220 km.

Historia, nykypäivä, Juntusranta, Hossa ja Hossan kansallispuisto. Hossassa mahdollisuus ruokailuun ja lyhyehköön patikkaretkeen kansallispuistossa. Mahdollisuus pysähtyä Hiljaisella Kansalla.

 

5. Pesiökylän kierros: Suomussalmen keskusta – Kopioniemi – Heponiemi – Käkelän mylly – (Vierre) – Suomussalmen keskusta

Kesto 3-4 tuntia ja ajomatka n. 80 km, kävelymatkaa n. 0,6 km.

Tutustuminen kylän historiaan ja nykypäivään. Käkelän entisöidyllä vesimyllyllä tutustuminen myllyn toimintaan ja pettuleipään. Kahvittelumahdollisuus laavulla eri maksusta.

 

6. Vuokin Vienan reitti sekä partisaanien tuhoiskut Viiangissa: Suomussalmen keskusta – Vuokki – Malahvia – Viianki – kirkonkylä -Suomussalmen keskusta

Kesto 4-5 tuntia riippuen mahd. ruokailusta ja kahvitauoista.

Suomussalmen historiaa, sotahistoriaa ja Vuokin kylän esittely. Käynti Rautiaisen myllyllä. Kolmen kilometrin patikointi Vienan reitillä Syntisen kankaalla, missä kerrotaan Suomen ja Venäjän Vienan välisestä satoja vuosia vanhasta kulkutiestä. Reitillä mahdollisuus kahvitella ennakkotilauksesta. Hyryssä ja Viiangissa esitellään v. 1943 tapahtuneiden partisaani-iskujen historiaa ja muistomerkkejä. Mahdollisuus ruokailuun tai kahviin Viiangissa ennakkotilauksesta. Paluumatkalla kahvit Vuokin kyläkaupalla tai Raatteen Portissa (tilauksesta) ja tutustuminen Suomussalmen vanhaan kirkonkylään.

 

7. Suomussalmen karjalaiskylät ja partisaanituhot: Suomussalmen keskusta – Vuokki – Kuivajärvi – Hietajärvi – Malahvia – Viianki – Suomussalmen keskusta

Kesto 6-7 tuntia riippuen mahd. ruokailusta ja kahvitauoista.

Asioina tulevat esille Suomussalmen nykypäivä ja historia. Vieraillaan vienalaiskylissä Kuivajärvellä ja Hietajärvellä sekä Pyhän Nikolaoksen tsasounassa. Tutustutaan Hyryn ja Viinangin kyliin ja kuullaan partisaani-iskujen historiaa vuodelta 1943 sekä käydään muistomerkeillä Viiangissa. Ruokailu tilauksesta Viiangissa. Matkan aikana mahdollisuus kahviin Vuokin kyläkaupalla tai Raatteen Portissa (tilauksesta).

 

8. Opastetut risteilyt llmari Kiannon Turjanlinnaan

Kesto 2 h. Hinta: aikuiset 20 €, lapset (4-12 v.) 10 €. Ryhmät väh. 20 hlöä -10%. Tilausristeilylle vähimmäisosallistujamäärä 20 hlöä.

Yhteystiedot

Suomussalmen matkailuoppaat visit@suomussalmi.fi +358 44 777 3250

Hinta

Alkaen 40 €