Vesiretkeily Hossassa

Hossa lukuisine järvineen ja lampineen on maamme upeimpia vesiretkeilyalueita. Vesistöt soveltuvat hyvin aloittelijoille, mutta myös kokeneemmalle kulkijalle löytyy haastetta koskista. Kansallispuiston useat autiotuvat, kodat, laavut ja tulentekopaikat palvelevat niin kanooteilla, kajakeilla kuin myös SUP-laudoilla eteneviä retkeilijöitä.

Hossan vesireitit

Peranka–Hossa

Isosta Perankajärvestä alkava Perankajoki on hieman alle 15 km pitkä. Joessa on 13 koskea ja jokunen pienempi virtapaikka. Suurin koskista on Lounatkoski, jossa pudotusta on 700 m matkalla 5,5 m. Paikkapaikoin koski on ns. III koski.

Julma-Ölkky–Somer–Hossa

Reitti on alun jokiosuutta lukuun ottamatta helppoa ja vaihtelevaa sokkeloista järvireittiä, jossa välillä on pieniä koskia ja salmia. Reitti on matalallakin vedellä melottavissa Laukkujärveltä lähtien. Ala-Ölkky–Lihapyörre korkeuseroa on 6,5 m, 2,3 km:n matkalla.

Iijärvi–Hossa

Reitti alkaa Iijärveltä Ison Ahvenlahden länsirannalta, tai Kuusamoon vievän tien, Sakkojoen sillalta. Järviosuutta on alussa n. 3 km. Rauhallinen osuus jatkuu edelleen Iijärvestä Iikoskelle. Kosken pituus on 350 m ja pudotus 3,5 m. Vähällä vedellä on koski laskukelvoton. Normaalivedelläkin on kosken alkuosuus syytä katsastaa maitse. Koskea seuraavan järviosuuden jälkeen reitti yhtyy Somerjoen ja Hossan päävesistön reitteihin.

Hossa–Juntusranta

Hossanjoki on 30 km pitkä. Joki on kunnostettu vesiretkeilyyn ja virkistyskalastukseen. Pääosa koskista on joen alkuosalla noin 7 km matkalla. Vaikka kosket ovat laskettavissa myös kuivana vuodenaikana, on aloittelevan melojan syytä katsastaa rannalta koskien reitit. Kuusikoski–Kaivoskoski–Leveäkoski muodostavat koskijakson, jonka pituus on 800 m ja pudotus 5 m. Laskettavissa vasenta väylää kaikilla vedenkorkeuksilla. Pystynkoski: pituus 200 m, pudotus 2 m. Oikeanpuoleinen väylä melottavissa. Varottava isoja aaltoja. Kosken alla saaressa on laavu, jossa voi kuivatella varusteet.

Kanootti melojat rantaviivassa.

Hossan melontareitit Luontoon.fi-sivustolla

Luontoon.fi