Paukuttajavaaran muistomerkki. Suomussalmen muistomerkit

Paukuttajavaaran muistomerkki

Paukuttajavaarassa tapahtui talvisodassa tuhoisa ilmahyökkäys, jossa 12. tammikuuta 1940 kuoli 11 siviiliä pommin osuessa perunakellariin.

DB-3 pommikoneiden muodostelma. SA-kuva.

Neuvostoliiton 9. Armeijan ilmavoimat talvisodassa

Ennen talvisotaa itärajan takana Vienan Karjalassa oli vain kaksi lentokenttää, joten alueelle oli rakennettava tilapäisiä jäätukikohtia järvien jäätyessä. Siitä johtuen talvisodan alkaessa Pohjois-Suomen suunnassa toimivan 9. Armeijan lentoryhmällä oli käytössään vain 15 lentokonetta. Näillä kyettiin tukemaan vain 163. Divisioonan toimintaa Suomussalmen suunnassa. Kuhmon suunnassa hyökkäävän 54. Vuoristodivisioonan lentotuki oli toteutettu alkuvaiheessa vain yhdellä yhteyslentueella. Useita koneita menetettiin onnettomuuksissa ja moottorivikojen takia.

9. Armeijan ilmavoimat voitiin perustaa vasta vahvistusten jälkeen 13. joulukuuta alkaen. Komentajaksi tuli Pavel Rytshagov. Lähin jäätukikohta perustetiin Uhtualle Keski-Kuittijärven jäälle. Siellä toimi joulukuun lopusta alkaen 80. Sekalentorykmentti, jolla oli kalustona sekä hävittäjäkoneita (I-153 ja I-15bis) että pommikoneita (SB-2 ja DB-3). Sen konemäärä oli joulukuun lopussa yhteensä 53 lentokonetta. Rykmentti siirtyi Repolaan 14. tammikuuta 1940 alkaen. Konemäärä kasvoi sodan edetessä ja se oli sodan päättyessä jo yli 350 konetta.

 

Paukuttajavaaran tapahtumat

Talvisodan syttyessä 30. marraskuuta 1939 kaikkia suomussalmelaisia ei saatu evakuoitua ja heidän täytyi jäädä koteihinsa sotatoimialueelle. Suomussalmen ja Raatteen tien taistelut päättyivät suomalaisten voittoihin ja taistelut laantuivat 7. tammikuuta alkaen. Neuvostojoukot vetäytyivät Juntusrantaan sekä Latvajärvelle Raatteen suunnassa. Sotatoimialueelle jäänyt siviiliväestö ei tiennyt tilanteen kehityksestä, joten he eivät osanneet poistua alueelta, vaikka se olisi ollut mahdollista. Paukuttajavaarassa ei ollut sotilasjoukkoja, mutta lähimmät suomalaisjoukot ja neuvostojoukot olivat noin kolmen kilometrin päässä Paukuttajavaaran pohjoispuolella.

12. tammikuuta 1940 oli erinomainen lentosää ja neuvostopommittajia ilmestyi Paukuttajavaaran ylle kello 11 aikaan. Ne havaitsivat pihalla olevat ihmiset ja tulittivat aluetta konekivääreillä, mutta vahinkoja ei syntynyt. Noin tunnin päästä tuli uusi ilmahyökkäys, jolloin Paukan talon asukkaat suojautuivat perunakellariin. Lentäjät ilmeisesti havaitsivat tämän ja pudottivat pommeja talon pihapiiriin. Perunakellari sai täysosuman ja 11 ihmistä sai surmansa.

Paukuttajavaaran muistomerkki on paljastettu 12.1.2005.

Kohteen tiedot

Honkavaarantie 15, 89920 Suomussalmi