Retkeilyreitin puiset portaat metsässä.
#vastuullisuus

Vastuullinen matkailu Suomussalmella

Suomussalmen matkailu ja elämysten tuottaminen perustuu alueen upean luonnon, historian sekä rikkaan kulttuurin yhdistämiseen. Paikallisuus, paikalliset tuotteet ja palvelut ovat tärkeässä osassa. Alueen toimijat ovat pääosin pieniä perheyrityksiä, joille vastuullisuus on yksi toiminnan perusarvoista. Suomussalmi on mukana Visit Finlandin kehittämässä Sustainable Travel Finland -ohjelmassa ja haluaa omalta osaltaan olla mukana edistämässä visiota, jonka mukaan Suomi tulee olemaan yksi maailman kestävimmistä matkakohteista vuoteen 2025 mennessä.

Tutustu tarkemmin alueen kestävän matkailun suunnitelmaan (PDF-tiedosto).

Syksyisessä suomaisemassa pitkospuut.

Miten vastuullinen ja kestävä matkailu näkyy Suomussalmella

Vastuullista ja kestävää matkailua voidaan tarkastella ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmista. Ekologiset näkökulmat liitetään usein luonnon kunnioittamiseen ja suojeluun. Esimerkiksi Metsähallituksella on Hossan kansallispuistolle oma hoito- ja käyttösuunnitelma, ja sen lisäksi Suomussalmella on useita muita suojelukohteita kuten Säynäjäsuo. Yhdenvertaisuus ja palveluiden esteettömyys ovat myös olennainen osa vastuullista matkailua. Suomussalmen matkailun kehittämishankkeet pyrkivät kehittämään alueen ympärivuotista matkailua, jolla vahvistetaan matkailun taloudellista kestävyyttä.

Naavaa kuusenoksalla.

Alueen kestävän matkailun suunnitelma

Suomussalmen matkailua kehitetään entistä kestävämpään suuntaan yhdessä alueen matkailuyrittäjien kanssa. Suomussalmi on osatoteuttajana useissa hankkeissa, joiden tavoitteena on edistää kestävää ja vastuullista toimintaa alueella. Kestävän matkailun suunnitelma toteutettiin osana Naturpoliksen Matkailuyritykset kestävälle kehityspolulle – hanketta.

Tutustu tarkemmin alueen kestävän matkailun suunnitelmaan (PDF-tiedosto).

Kierrätys

Rinki-ekopisteet sijaitsevat

  • S-market Suomussalmen pihassa,  Ämmänkatu 2
  • K-Supermarket Suomussalmen pihassa, Risteentie 12/Kyröntie
  • Suomussalmen kirkonkylä, K-market Rahtimiehentie, Rahtimiehentie 1

Pisteet vastaanottavat kartonkia, pienmetallia, lasipakkauksia, muovipakkauksia, paperia ja tekstiilejä.
Biojätteen erilliskeräystä ei ole, kompostointia suositellaan. Lisätiedot: Suomen Kiertovoima ry:n (KIVOn) ylläpitämä verkkopalvelusta.

Kuntamme yritysten vastuullisuustekoja

Vaihdoimme Hossan Rajakartanon lämmitysmuodon ympäristöystävälliseen maalämpöön. (Loma-Hossa)

Lisäämme esteettömien majoituskohteiden määrää ja tarjoamme myös esteettömiä luontokokemuksia (mm. melontaretket). (Kainuun Luontoretket)

Hossan Luontokeskus on esteetön. Valikoimastamme löytyy myös sähkömopoja sekä maasto-rollaattori asiakkaidemme käyttöön. (Experience KL Oy)

Käytämme ekologisia pesuaineita siivouksessa sekä pyykinpesussa. (Hossan Lumo)

Yritämme palvella entistäkin paremmin junalla ja bussilla, lentokoneen sijaan, saapuvia asiakkaita. (Upitrek)

Tarjoamme yhä useammin kasvisruokavaihtoehtoja asiakkaillemme. (Upitrek)

Hyödynnämme mökkien kalustuksissa myös kierrätettyjä, mutta hyväkuntoisia kalusteita ja kauniita astioita. (Loma-Hossa)

Kannustamme myös asiakkaitamme vastuullisiin valintoihin ja annamme heille pieniä vinkkejä lomansa ympäristövaikutusten pienentämiseksi. (Upitrek)

Kerromme mökkikansioissamme, että mm. vesijohtovesi on juomakelpoista, ja sitä voi ja kannattaa ottaa mukaan omaan pulloon retkille, sekä annamme lajitteluohjeita asiakkaille. (Loma-Hossa)