Muistomerkissä laatta, joss ristin kuva ja lueteltuna partisaani-iskussa menehtyneet.

Viiangin muistomerkki

Partisaanien hyökkäys Malahviaan ja Viiankiin tapahtui samanaikaisesti 4. heinäkuuta 1943. Partisaanit olivat iskeneet ensin Tuppuriin ja Hyryyn 26. kesäkuuta 1943. He olivat sanoneet Hyryssä henkiin jätetyille, että seuraava isku tapahtuisi viikon päästä.

Malahvian ja Viiangin uhrien siunaustilaisuus 25.7.1943. SA-kuva.

Viiangin partisaani-isku

Viiangin kylässä oli kaksi taloa. Noin 30 partisaania hyökkäsi kylään 4. heinäkuuta 1943.

Kinnusen talossa oli yhteensä yhdeksän suomalaista vartiomiestä edellisen iskun jäljiltä. Pihalla ollut vartiomies oli nukahtanut podettuaan monta päivää hammassärkyä. Vartiomies surmattiin lyömällä kiväärinperällä päähän. Pirttiin heitettiin käsikranaatteja, jolloin kolme sotilasta kuoli ja kaksi haavoittui. Syntyneen tulitaistelun aikana pirtissä ollut poika kuoli. Talon toisessa kamarissa ollut perhe pääsi pakoon isän lyödessä kamariin pyrkinyttä partisaania puntarilla päähän. Toisessa kamarissa olleesta perheestä kuoli äiti ja kaksi lasta isän jäädessä haavoittuneena henkiin.

Toisessa, Kyllösen talossa ei ollut yhtään vartiomiestä. Partisaanit heittivät ikkunoista sisälle käsikranaatteja ja hyökkäsivät sen jälkeen sisälle taloon tulittaen konepistooleilla. Talossa kuoli yhden perheen isä, isoäiti ja kaksi lasta, pihalle paennut tyttö ammuttiin ulkona. Yksi poika selvisi haavoittuneena hengissä. Talossa ollut toinen perhe onnistui pakenemaan ikkunoista, mutta perheen isä ammuttiin paon yhteydessä. Lisäksi talossa ollut leskirouva kuoli kahden lapsensa kanssa.

Saunoissa nukkuneet ihmiset selvisivät hyökkäyksestä hengissä, mutta aitassa nukkuneet kaksi naista surmattiin. Partisaanit pyrkivät polttamaan hyökkäyksen kohteena olleet rakennukset ja hyökkäyksessä surmatut rakennusten mukana. Yhtenä syynä saattoi olla se, että osa uhreista oli silvottu. Myös karja poltettiin rakennusten mukana.

Kolme partisaania kuoli hyökkäyksen aikana suomalaisten sotilaiden tulituksessa. Suomalainen joukkue saatiin nopeasti takaa-ajoon. Partisaanien käyttämät reitit olivat tulleet tutuiksi, joten suomalaiset järjestivät väijytyksen Koivajoelle. Pääosa partisaaneista tuhottiin väijytyksessä ja kaksi saatiin myöhemmin vangeiksi.

Viiangin kylän muistomerkkinä on tuhoutuneen talon uuni. Muistomerkin laatassa on lueteltuna partisaani-iskussa menehtyneiden nimet. Muistomerkin yhteydessä on pieni hirsiaitta, jossa on pieni valokuvanäyttely ja vieraskirja.

Kohteen tiedot

Kelloniementie 36, 89840 Suomussalmi