Muistomerkki, jossa ristin kuva ja laatta, jossa lueteltu partisaani-iskussa menehtyneiden nimet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malahvian muistomerkki

Partisaanien hyökkäys Malahviaan ja Viiankiin tapahtui samanaikaisesti 4. heinäkuuta 1943. Partisaanit olivat iskeneet ensin Tuppuriin ja Hyryyn 26. kesäkuuta 1943. He olivat sanoneet Hyryssä henkiin jätetyille, että seuraava isku tapahtuisi viikon päästä.

Malahvian ja Viiangin uhrien arkut 25.7.1943. SA-kuva.

Partisaaniosasto Punainen Partisaani

Saamaansa tehtävän perusteella Faddei Zurihin partisaaniosasto vietti suomalaisten selustassa 95 vuorokautta. Zurihin kerrotaan saapuneen taitavasti jälkensä peittäen suomalaisten varuskuntien alueelle ja hyökänneen 4.7. osastonsa kahtia jakaen niitä vastaan sekä lyöneen ne. Neuvostoliittolainen lähde toteaa saavutukset seuraavasti: »Tämän operaation yhteydessä neuvostopatriootit tuhosivat 92 valkosuomalaista, ampumatarvikevaraston, viisi kasarmia ja runsaasti sotamateriaalia.»  Näin lienee Zurih esittänyt raporttinsa Sorokassa. Todellisuudessa tapahtumat kulkivat toisin.

 

Malahvian partisaani-isku

Malahvian talot sijaitsevat Hyryn ja Viiangin välissä. Alueella oli majoittuneena myös vartiosotilaita. Partisaanit avasivat tulen heitä kohti, jolloin yksi sotilaista kaatui ja toinen haavoittui. Samaan aikaan talossa olleita siviilejä tulitettiin konepistooleilla. Myös saunaan majoittuneita siviilejä tulitettiin konepistooleilla ja sisälle heitettiin myös käsikranaatteja.

Muutaman tunnin kuluttua aloitettiin partisaanien tulokseton takaa-ajo. Tapaus järkytti syvästi suomussalmeIaisia, sillä partisaanit murhasivat näissä neljässä iskussa kaksi kolmasosaa Ylivuokin kylän asukkaista.

Malahvian kylään kohdistuneessa partisaani-iskussa menehtyi kuusi ihmistä. Muistomerkissä on lueteltu partisaani-iskussa menehtyneiden nimet ja se on paljastettu 4. heinäkuuta 1993.

Kohteen tiedot

Malahviantie 151, 89840 Suomussalmi