Tuppurin muistomerkki.

Tuppurin muistomerkki

Partisaanit hyökkäsivät Tuppuriin ja Hyryyn 26. kesäkuuta 1943. Ensimmäinen isku kohdistui Tuppurin taloon.

Suomalainen partio tutkii latoa. SA-kuva.

Partisaaniosasto Punainen Partisaani

Partisaaniosasto Punainen Partisaani (Krasnyi Partizan) iski 26. kesäkuuta 1943 peräkkäin Tuppuriin ja Hyryn kolmen talon kylään. Iskevässä osastossa oli ainakin parikymmentä partisaania, mutta osaston on arvioitu olleen jopa noin 80 partisaanin vahvuinen. Ilmeisesti sama osasto iski vielä uudelleen 4. heinäkuuta.

Punaisen Partisaanin päällikkönä tiedetään olleen Faddei Furihin. Hän tunsi toiminta-alueen, koska hän oli toiminut rajavartioaseman päällikkönä lähellä Ylivuokkia, rajan toisella puolella Vasonvaarassa ja Latvajärvellä. Osaston komissaarina oli ainakin vuonna 1943 Latvajärven kolhoosin entinen puheenjohtaja Vaseli Perttunen. Osastoon kuului myös Jaakko Rugojev, joka tuli sodan jälkeen Suomessa tunnetuksi kirjailijana. Hän on kirjoittanut kirjan Punainen partisaani, jossa on lämminhenkisiä ja sankarillisia sissiretkikertomuksia. Hyryn iskusta selvinneen Eino Kinnusen valokuvatunnistuksen mukaan Rugojev oli mukana Hyryn iskussa.

 

Tuppurin partisaani-isku

Talossa asui Iisakki Kyllönen neljän lapsensa kanssa. Perheen äiti oli kuollut tuberkuloosiin. Tuppurissa asuttiin tilapäisesti saunassa, koska talo oli tuhoutunut talvisodan aikana.

Partisaanit eivät käyttäneet iskussa ampuma-aseita, jotta laukaukset eivät olisi hälyttäneet melko lähellä olleen suomalaisen rajavartioaseman sotilaita. Tuppurin isäntä surmattiin julmasti kirveellä pihalla ja eteisessä nukkunut Heimo pistimellä. Saunan sisäpuolella olleet pienimmät lapset, Lempi ja Liisa, näkivät veljensä surman ja hyppäsivät ikkunasta ulos paeten metsään.

Vangiksi otetun talon pojan, Sulo Kyllösen kuulustelupöytäkirja on Karjalan tasavallan kansallisarkistossa. Pöytäkirja on virheellinen ja se on todennäköisesti laadittu teloittamisen perusteeksi, koska Sulo ei palannut koskaan vankeudesta.

Tuppurin muistomerkissä ovat perheen isän ja näiden kahden pojan nimet.

Kohteen tiedot

Malahviantie 95, 89840 Suomussalmi