Runon ja Rajan tie

Via Karelia

Runon ja Rajan tie

Via Karelia (912) kulkee Sallasta Suomenlahdelle ja on yhteensä 1080 kilometriä pitkä. Se kulkee paikkakuntien Salla, Kuusamo, Suomussalmi, Kuhmo, Valtimo, Nurmes, Lieksa, Ilomantsi, Joensuu, Tohmajärvi, Kitee, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Imatra, Lappeenranta, Miehikkälä ja Virolahti kautta.

Ilomantsin kunnan alueella tie kulkee lähellä Venäjän rajaa. Karjalan kirkkotie alkaa Heinävedeltä  ja päättyy Ilomantsiin (kirkkotie kulkee myös Sortavalaan). Tie on ortodoksinen  pyhiinvaellusreitti. Sen varrella on 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevia kirkkoja ja tsasounia.

Tiellä on matkailutiestatus ja se on merkitty maastoon kansainvälisillä matkailutien merkeillä. Runon ja Rajan tie on rekisteröity yhdistys.

Tie on merkitty ruskeapohjaisilla matkailutien viitoilla ja RR-tunnuksilla.

Via Karelian varrelta löytyy toisen maailmasodan aikaisia muistomerkkejä. Ne kertovat eri sodista vuosilta 1939-1945. Suomussalmella Via Karelia kulkee keskustasta Raatteen kautta Kuhmoon, jonkin matkaa viitostien (E 63) kautta Ruhtinansalmelle ja sieltä Hossan kautta Kuusamoon.

Ontrei Malisen kannelmatkailureitti risteää Runon ja Rajan tietä, se kulkee Kajaanista, Sotkamon ja Vartiuksen rajanylityspaikan kautta Kostamukseen kulkien kalevalaisten runojen keräyspaikoilla, joissa myös Elias Lönnrot keräsi runoja . Elias Lönnrot kulki aikoinaan Via Kareliaa pitkin.