Pirttivaaran muistomerkki.

Pirttivaaran muistomerkki

Partisaanien hyökkäys Pirttivaaraan tapahtui 1. elokuuta 1944.

Sotapoliisit lähdössä partisaanijahtiin. SA-kuva.

Pirttivaaran asukkaat joutuivat sekä talvi- että jatkosodassa vihollisen kohteeksi.

Puna-armeijan joukot valtasivat Pirttivaara kylän talvisodan ensimmäisenä päivänä. Pirttivaaran väki vietiin sotavankeina Uhtuan taakse Kintismän sotavankileirille Puna-armeijan myöhemmin vetäytyessä. Vangitut siviilit palautettiin kesäkuussa 1940.

Jatkosodan aikana partisaanit iskivät Pirttivaaran kylään 1. elokuuta 1944. Kylässä oli kuusi taloa, joissa asui yhteensä noin kolmekymmentä ihmistä. Itärajan kyliin kohdistunut partisaanivaara oli kasvanut ja äidit lapsineen oli evakuoitu pois kylästä. Kylään oli saatu myös vartioryhmä.

Työhön kykenevät vanhemmat miehet ja naiset sekä yli kymmenenvuotiaat lapset olivat kylässä heinänteossa. Pääosa väestä kerääntyi yöksi nukkumaan Anttilan taloon, jossa oli myös 11 vartiosotilasta. Läheiseen Erkkilän taloon meni nukkumaan kolme siviiliä ja yksi sotilas. Heillä oli tarkoitus lähteä aamulla heinäntekoon jokivarsiniitylle.

Yöllä partisaanit hiipivät ohrapellon kautta Erkkilän pihaan ja hyökkäsivät taloon. Partisaanit joutuivat tulitaisteluun Anttilan talossa olevan vartioryhmän kanssa. Erkkilän talossa kuoli tulituksessa kaksi siviiliä ja yksi haavoittui vaikeasti. Lisäksi iskussa kuoli yksi sotilas. Viereisessä tallissa oli nukkumassa kaksi poikaa, jotka onnistuivat pakenemaan tulitaistelun aikana palavasta tallirakennuksesta.

Partisaaniosastossa oli tiettävästi yli 100 miestä ja yksi nainen. Tulitaistelussa partisaaneille syntyi jäljistä päätellen tappioita, mutta he veivät kaatuneet ja haavoittuneet mennessään. Osastoa ei saatu kiinni.

Pirttivaaran muistomerkki sijaitsee lähellä Martinselkosen Eräkeskusta Ruhtinansalmella. Muistomerkki on paljastettu vuonna 2016.

Kohteen tiedot

Pirttivaarantie 140, 89920 Suomussalmi