Haverinen–Varisjärvi, 30 km

Varisjärven tulentekopaikka ja järvimaisema.

Haverinen–Varisjärvi reitti on oiva valinta pidempää vaellusta kaipaavalle. Retken kruunaa upea Variskönkään putous. Koko kierroksen pituus on n. 30 km ja Varisjärven kiertävän reitin pituus on 9,2 km. Reitit ovat merkitty puihin vihreä-valkoisella maalilla.

Variskönkäällä on mahdollista pistäytyä myös erikseen. Könkäälle pääsee merkittyä polkua pitkin Aittokoskentien varrelta pysäköintipaikalta. Matkaa könkäälle tulee n. 300 m suuntaansa.

Kartassa punaisella merkitty osuus reitistä on huonokuntoisempaa. Maastomerkkejä puuttuu ja polku voi olla vaikeasti havaittava, lisäksi reitillä voi olla kaatuneita puita. Aittokoskentieltä lähtevä lyhyempi reitti (merkattu karttaan katkoviivalla) Variskönkäälle on kunnossa, ja sen käyttöä suositellaan Variskönkäälle mentäessä.

Retkeilyrakenteet:

Koko 30 km reitin varrella on seitsemän tulentekopaikkaa ja kaksi laavua.

Saavutettavuus:

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Ajo-ohjeet:

Koko kierros, 30 km:
30 km pitkän reitin lähtöpaikka on Suomussalmen kuntakeskus, Hotelli Kiannon Kuohujen takapiha.
Lähtöpaikan osoite: Jalonkatu 1.

Varisjärven reitti, 9,2 km:
Varisjärven reitti sijaitsee Suomussalmen keskustan länsipuolella. Ajetaan Kyröntietä n. 4,5 km Puolangan suuntaan ja käännytään hiihtokeskuksen tienhaarasta vasemmalle. Reitin lähtöpaikka on Haverisen hiihtokeskuksen pihapiirissä.
Lähtöpaikan osoite: Haverisentie 7.