Nainen soittamassa soitinta Soivassa Metsässä.
Kuvaaja Hannu Huttu.

Paikalliset suosittelevat

Kuusi retkeilijää Säynäjäsuon pitkospuilla kävelemässä.
eräopaskurssilaisia Säynäjäsuon retkeilyreitillä, Suomussalmi

Paikallisten suosittelemia retkeilyreittejä ovat muun muassa Varisjärven polku, Pesiön retkeilypolku, Aittokosken retkeilyreitti Aiton möljälle, Vienan reitti ja Jumalanhyvänahon laavu, Jalonuoman reitti, Jumalissärkkien polku sekä Säynäjäsuo ja Syväjärvi. Muita suositeltavia luontokohteita ovat Saarijärven aarnialue, Sonnikallio, Latvalampi, Pahamaailma sekä Hiidenkirnu.

Paikallisten suosittelemia, hieman syrjäisempiä uimarantoja ovat Ruomasijanpuiston uimaranta, Pitkähiekka-uimaranta sekä Valkeisen uimaranta.

Soiva metsä Neljä ihmistä kiikkumassa kiikuissa, joissa on kelloja, taustalla kesäistä metsää.

Mielenkiintoisia kulttuurikohteita ovat muun muassa Hiljainen Kansa, Soiva Metsä, Vanha Kurimo ja Kurimon kulttuuripolku, Kotiseutumuseo, Kirjailija Ilmari Kiannon koti Turjanlinna, Suomussalmen kirjasto sekä Ämmänsaaren kirkko ja siellä sijaitseva Irja Juntusen alttaritaulu.

K. J. Ståhlbergin muistomerkki.

Historiallisista kohteista paikalliset suosittelevat erityisesti sota-ajan muistomerkkejä, Raatteen Porttia sekä Pesiönlinnaa.

Monenlaisia kahvilatuotteita, kakkuja, piirakoita ja suolaista syötävää.

Mielenkiintoisia ruoka- ja kahvipaikkoja ovat esimerkiksi Wanhan Kalevan baari, Kahvila-ravintola Seurahuone, Kahvi- ja ruokaravintola Kultainen Kukko, Lounaskahvila-konditoria Herkkusuu, Teboil Turjanhovi, Ravintola Wanha Mestari sekä Starburger.

Variskoski keväällä.
Varisköngäs. Kuvaaja Alpo Rissanen.

Muita kohteita, joissa kannattaa vierailla, ovat muun muassa Haverinen, jossa on esimerkiksi frisbeegolfrata sekä nuotiopaikka, Jätkänpuiston frisbeegolfrata, Vuokki ja Mäkeläisen Pojat -kyläkauppa, Suomussalmen keskustan kenkä- ja muotiliikkeet, Nuorisoseurantalon tanssit, Seitenahveninen, Lomakylä, Pyhäkylä, kylien laavupaikat, kosket, sekä Suomussalmen keskustassa sijaitseva koirapuisto, mikäli matkustat lemmikin kanssa.

Maastopyöräilijä Hossassa.

Ämmänsaaren alueella olevista maastopyöräilyreiteistä paikalliset suosittelevat esimerkiksi näitä:

1. Pitämä-Seitenahveninen-Lomakylä-Akonvaara
2. Keskusta-Haverinen-Aittokoski-Varisjärvi
3. Haukiperä-Kuivassalmi-Korkealaisensärkkä