Julma-Ölkky.
#hossa

Julma-Ölkky

Julma-Ölkky on suurin kolmesta Suomessa olevasta maan halkeamaan syntyneestä kanjonijärvestä, joka syntyi maapallon pinnan muodostuessa yli 2 miljardia vuotta sitten. Se on ylimmäinen järvi Oulujoen vesistöön kuuluvalla Hyrynsalmen reitillä, joten sen vedet virtaavat Kiantajärven läpi Emäjokea pitkin Oulujärveen ja sieltä Oulujokea pitkin Perämereen. Julma-Ölkky on noin 3 km pitkä ja kapeimmalta kohdalta noin 10 m leveä. Kanjonijärven syvyys on 50 m. Kallioiden korkeus korkeimmalla kohdalla on noin 50 m. Halkeama jatkuu kapean kannaksen jälkeen vielä yli puoli kilometriä ensin Pikku-Ölkkynä ja myöhemmin Ölkynlampena. Pohjalla virtaa Ölkynpuro.

Julma-Ölkkyyn pääset tutustumaan esimerkiksi ohjatulla veneretkellä, kiertämällä Julma-Ölkkyä ympäröiviä retkeilyreittejä tai vuokraamalla kanootin. Julma-Ölkyn upea ympäristö on myös oiva paikka talviaktiviteettien, kuten moottorikelkkailun, lumikenkäilyn tai hiihdon harrastamiseen.

Julma-Ölkky ylhäältä päin kuvattuna.

Historiaa

Julma-Ölkyn kanjoni on useita kilometrejä pitkä murroslaakso, joka on syntynyt kallioperän liikkumisen yhteydessä satojen vuosimiljoonien kuluessa. Seinämät ovat pääosin pystysuoria, jyrkkiä ja karuja kallioita, jotka ovat paikoin rapautuneet komeiksi rakkakivikoiksi.

Julma-Ölkyn alkuosassa on pieni kalliomaalaus, joka esittää kahta ihmistä ja hirveä tai peuraa. Se on pohjoisin Suomesta löytyneistä kalliomaalauksista ja sen pääsee näkemään vain vesiltä tai talvella jäältä. Kanjonijärven keskiosassa, riippusillan pohjoispuolella, osassa sijaitsee holvimainen kalliohalkeama, Pirunkirkko. Tarinan mukaan tietäjä piti kalliohalkeamaa kirkkonaan ja taikomispaikkanaan.

Julma Ölkyn vene on iso avovene, johon mahtuu noin kolmekymmentä ihmistä.

Veneretki ja kioski

Kesäisin Julma-Ölkylle järjestetään ohjattuja veneretkiä, joiden kesto on n. 30 min. Veneretket lähtevät päivittäin n. 45 min välein. Päivän viimeinen veneretki lähtee tunti ennen sulkemisaikaa. Veneretkiä järjestetään myös muina aikoina tilauksesta. Vene on rakennettu näitä veneretkiä varten, ja se on rekisteröity 50 hengelle.

Julma-Ölkyllä toimii myös kioski, jossa myydään mm. lippuja veneretkelle, kahvia ja teetä, pullaa, limsaa, karkkia sekä matkamuistoja. Kioskilla on anniskeluoikeudet. Kioskin pihapiirissä on myös grillikatos, joka on asiakkaiden käytettävissä.

Julman Ölkyn riippusilta.

Retkeilyreitit

Julma-Ölkyn kiertää n. 10 km pituinen Ölökyn Ähkäsy -retkeilyreitti, sekä 5 km pituinen Ölökyn Ylitys -retkeilyreitti, joka mukailee Ölökyn Ähkäsyä kanjonin eteläosassa ja ylittää kanjonin riippusiltaa pitkin. Ölökyn Ähkäsyn puolessa välissä on Ölkynperän laavu, jonka yhteydessä on tulentekopaikka sekä käymälä. Molemmat reitit lähtevät Julma-Ölkyn kioskin pihalta.

Julma-Ölkky, kajakki, kanootti ja sup-lauta.

Kanoottivuokraus

Julma-Ölkyn kanjonijärveen pääset tutustumaan ohjattujen veneretkien lisäksi myös omatoimisesti esimerkiksi vuokraamalla kanootin. Kanootteja voit vuokrata suoraan Julma-Ölkyltä. Kanoottivuokraan kuuluu kolmepaikkainen kanootti, melat sekä melontaliivit.

Henkilö moottorikelkkailemassa.

Julma-Ölkky talvella

Julma-Ölkyn läheisyydestä löydät mahtavat puitteet moottorikelkkailuun sekä muihin talviaktiviteetteihin. Talvella on mahdollista kiertää esimerkiksi 3 km pituinen erämaareitti Värikallioille katsomaan kalliomaalauksia. Värikallion erämaareittiä sivuaa myös moottorikelkkareitti. Talvella voit kiertää myös 7,5 km pituisen erämaareitin Julma-Ölkylle. Molemmat reitit voi kiertää suksilla, lumikengillä, fatbikella tai kävellen. Kanjonin pohjoispäästä löytyy kevättalvella myös upea jääputous. Lisää Hossan talvireittejä löydät luontoon.fi -sivulta.