Räjähteiden säilytyskoppi -muistomerkki.

Räjähteiden säilytyskoppi

Suomussalmen kirkonkylä sytytettiin tuleen ”poltetun maan taktiikan” mukaisesti 7. joulukuuta 1939 illalla. Poltetun kirkonkylän muistomerkkinä on tuhoamatta jäänyt räjähteiden säilytyskoppi.

Muistomerkki sijaitsee Suomussalmen kirkonkylällä, lähellä Suomussalmen pääkirkkoa. Rakennuksen seinälaatassa on teksti: “6.-27.12.1939 riehuivat kiivaat taistelut Suomussalmen kirkolla. Tontille jäi kertomaan näistä päivistä vain tämä ammusten runtelema “rakennus”.

Suomussalmen poltettu sairaala. SA-kuva.

Suomussalmen kirkonkylän polttaminen

Päätös vetäytymisestä ja kirkonkylän polttamisesta tehtiin 6. joulukuuta 1939. Kirkonkylän siviiliväestön evakuoiminen oli alkanut jo 3. joulukuuta, mutta lopullinen evakuointi käynnistyi vasta 6. joulukuuta. Haukiperän lossi kirkonkylän eteläpuolella muodosti vaikean pullonkaulan liikenteelle. Yksi komppania (1./Er.P 15) viivytti pohjoisesta etenevää vihollista noin 10 km päässä kirkonkylästä.

Kirkonkylän rakennusten polttaminen annettiin sotapoliisien tehtäväksi. Tehtävään määrätyt ryhmät saivat omat vastuualueensa ja valmistelut tehtiin 7. joulukuuta iltapäivällä. Rakennusten ovet ja ikkunat avattiin, lattioille leviteltiin heiniä ja paperia, huonekalut siirrettiin seinien viereen ja paloöljypulloja varattiin sytytystä varten. Kirkonkylän kauppojen ja niiden varastojen ovet olivat auki, kukin sai ottaa tarvitsemansa. Sytytys oli määrätty alkamaan klo 19:00.

Osasto Karin komentopaikka siirtyi matkustajakoti Kalevasta klo 18:30 Haukiperän eteläpuolelle. Viestimiehet sytyttivät irtautumisen yhteydessä puhelinkeskuksena toimineen rakennuksen tuleen. Eri puolilla kirkonkylää olevat sotapoliisipartiot näkivät tämän ja luulivat, että sytyttämisen ajankohtaa on aikaistettu puolella tunnilla.

Aivan kaikkia kirkonkylän rakennuksia ei kuitenkaan ehditty polttaa. Tähän oli osittain syynä vihollisen eteneminen, mutta myös johtamisyhteyksien katkeaminen liian aikaisin. Polttamatta jäivät Hulkonniemessä sekä viereisen vanhan lossin itäpäässä olleet rakennukset. Kirkkoniemessä sijainnutta vanhaa kirkkoa ei sytytetty 7. joulukuuta illalla, mutta se paloi 19. joulukuuta, ilmeisesti tykistötulen vaikutuksesta.

Rakennuksia poltettiin myös muualla Suomussalmella. Rajan läheisyydessä rakennukset poltettiin keskimäärin 10–20 km etäisyydeltä rajasta. Pääosa tästä työstä tehtiin ensimmäisen sotaviikon aikana, mutta rakennusten polttamista jatkettiin myös vielä tammikuun aikana. Kokonaisuudessaan Suomussalmella poltettiin talvisodan aikana yhteensä 268 taloa.

Kohteen tiedot

Salmentie 1, 89800 Suomussalmi