Suomussalmi ryhmille

Tältä sivulta löydät vinkkejä onnistuneeseen ryhmämatkaan Suomussalmelle. Esimerkkinä toimivat aikataulut kertovat nähtävyyksistä ja käyntikohteista alueellamme.  

Suomussalmen Matkailutoimisto auttaa mielellään ryhmämatkasi suunnittelussa. Ota yhteyttä ja kerro unelmiesi ryhmämatkatoiveet, puh. +358 44 777 3250 tai visit@suomussalmi.fi. 

Esimerkkejä mielenkiintoisista kohteista ryhmille

Raatteen Portin Talvisotamuseo

Raatteen Portin Talvisotamuseo

Raatteen Portti Nähtävyys, Elämykset

Talvisotanäyttely kertoo Suomussalmesta ennen talvisotaa, evakkoon lähdöstä, kylmyyden vaikutuksista sodan kulkuun, puna-armeijan kohtalonhetkistä, Suomelle kallisarvoisesta…

Hiljainen Kansa

Hiljainen Kansa

Visit Suomussalmi Nähtävyys

Hiljainen Kansa on kummallinen näky; Noin tuhat turvepäistä hahmoa seisomassa hiljaisina Käpylän pellolla Viitostien varrella.…

Turjanlinna

Turjanlinna

Visit Suomussalmi Nähtävyys

Kainuulainen kirjailija Ilmari Kianto oli yksi 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä suomalaisia kirjailijoita. Hän kirjoitti elinaikanaan yli…

Suomussalmen matkailuoppaat

Haluatko saada Suomussalmen nähtävyyksistä kaiken irti? Kuulisitko mielelläsi kertomuksia siitä, miten talvisodan taistelut etenivätkään Raatteessa vai lähtisitkö lyhyehkölle patikointiretkelle Hossan kansallispuistoon asiantuntevan oppaan johdattamana? Ennen kaikkea on selvää, että paikallinen opas tekee vierailustasi erityiselämyksen. 

HINNAT 2022:

(kierrokset ryhmän omalla bussilla tai henkilöautolla liikuttaessa)
Ensimmäinen ja toinen tunti              40 €/tunti
Seuraavat tunnit                                 35 €/tunti
Kielilisä                                                5 €/tunti/lisäkieli
Viikonloppukorvaus: la 18.00 – su 24.00 + 100 %.
Palkallisina vapaapäivinä 100 % korotus.
Yöopastuskorvaus: klo 22.00 – 06.00 + 100 %.
Peruutusmaksu, ellei peruutusta ole tehty viikkoa ennen opastuksen ajankohtaa, 50 % sovitusta hinnasta.
Vienti-/hakukorvaus Raatteen Porttiin/ Portista 25 €, muualle 0,46 €/km.

HINNAT 2023:

(kierrokset ryhmän omalla bussilla tai henkilöautolla liikuttaessa)
Ensimmäinen ja toinen tunti              40 €/tunti
Seuraavat tunnit                                 35 €/tunti
Kielilisä                                                5 €/tunti/lisäkieli
Viikonloppukorvaus: la 18.00 – su 24.00 + 100 %.
Palkallisina vapaapäivinä 100 % korotus.
Yöopastuskorvaus: klo 22.00 – 06.00 + 100 %.
Peruutusmaksu, ellei peruutusta ole tehty viikkoa ennen opastuksen ajankohtaa, 50 % sovitusta hinnasta.
Vienti-/hakukorvaus Raatteen Porttiin/ Portista 25 €, muualle työ- ja virkaehtosopimuksen mukainen km-korvaus.

Turjanlinnan portti on puunrangoista rakennettu kolmio, jossa lukee Kianto.

Esimerkkejä opastuskierroksista ryhmille

1. Suomussalmen keskusta-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta

Kesto 2 tuntia.

Sisältää pysähdyksen Karhulanvaaralla Liekkipatsaalla ja Kirkkoniemessä. Asioina tulevat esille Suomussalmen historia, nykypäivä, elinkeinot ja taajama-asutus.

2. Suomussalmen keskusta-Raate-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta

Kesto 4-5 tuntia ja ajomatka n. 100 km.

Talvisodan Suomussalmen taistelut, eritoten Raatteen ja kirkonkylän taistelut, Raatteen Portin Talvisotamuseo; pääsymaksu aikuiset 12 €, kriisinhallintaveteraanit 9 €, lapset (7-15 v.) ja koululaisryhmät 6 €, ryhmät (yli 20 hlöä) 10 €, matkanjohtaja, kuljettaja, lotat sekä veteraanit veloituksetta. Raatteen Vartiomuseo, elinkeinoelämä, kunnalliselämä, yleiset olosuhteet Suomussalmella.

3. Suomussalmen keskusta-Kuivajärvi/Hietajärvi-Raate-kirkonkylä-Suomussalmen keskusta

Kesto 6-7 tuntia ja ajomatka n. 180 km.

Suomussalmen historia, Kuiva- ja Hietajärven vienankarjalaiskylien historia ja nykypäivä. Tutustuminen Pyhän Nikolaoksen tsasounaan ja Domnan Pirttiin (tilauksesta). Talvisodan Suomussalmen taistelut.

4. Hossan kierros: Suomussalmen keskusta-Juntusranta-Hossa-Peranka-Suomussalmen keskusta

Kesto 6-8 tuntia ja ajomatka n. 220 km.

Historia, nykypäivä, Juntusranta, Hossa ja Hossan kansallispuisto. Hossassa mahdollisuus ruokailuun ja lyhyehköön patikkaretkeen kansallispuistossa. Mahdollisuus pysähtyä Hiljaisella Kansalla.

5. Pesiökylän kierros: Suomussalmen keskusta – Kopioniemi – Pesiönlinna – Heponiemi – Käkelän mylly – (Vierre) – Suomussalmen keskusta

Kesto 3-4 tuntia ja ajomatka n. 80 km, kävelymatkaa n. 0,6 km.

Tutustuminen kylän historiaan ja nykypäivään käymällä kauppias Venja Niemen Pesiönlinnassa, joka nykyisin toimii kauppamuseona (erillinen pääsymaksu). Esillä 40-luvun kauppatavaroita sekä Ilmari Kiannon kirjeitä ja kortteja, olihan Venja Niemi Kiannon “vävy”. Käkelän entisöidyllä vesimyllyllä tutustuminen myllyn toimintaan ja pettuleipään. Kahvittelumahdollisuus laavulla eri maksusta.

6. Vuokin Vienan reitti sekä partisaanien tuhoiskut Viiangissa: Suomussalmen keskusta – Vuokki – Malahvia – Viianki – kirkonkylä -Suomussalmen keskusta

Kesto 4-5 tuntia riippuen mahd. ruokailusta ja kahvitauoista.

Suomussalmen historiaa, sotahistoriaa ja Vuokin kylän esittely. Käynti Rautiaisen myllyllä. Kolmen kilometrin patikointi Vienan reitillä Syntisen kankaalla, missä kerrotaan Suomen ja Venäjän Vienan välisestä satoja vuosia vanhasta kulkutiestä. Reitillä mahdollisuus kahvitella ennakkotilauksesta. Hyryssä ja Viiangissa esitellään v. 1943 tapahtuneiden partisaani-iskujen historiaa ja muistomerkkejä. Mahdollisuus ruokailuun tai kahviin Viiangissa ennakkotilauksesta. Paluumatkalla kahvit Vuokin kyläkaupalla tai Raatteen Portissa (tilauksesta) ja tutustuminen Suomussalmen vanhaan kirkonkylään.

7. Suomussalmen karjalaiskylät ja partisaanituhot: Suomussalmen keskusta – Vuokki – Kuivajärvi – Hietajärvi – Malahvia – Viianki – Suomussalmen keskusta

Kesto 6-7 tuntia riippuen mahd. ruokailusta ja kahvitauoista.

Asioina tulevat esille Suomussalmen nykypäivä ja historia. Vieraillaan vienalaiskylissä Kuivajärvellä ja Hietajärvellä sekä Pyhän Nikolaoksen tsasounassa. Tutustutaan Hyryn ja Viinangin kyliin ja kuullaan partisaani-iskujen historiaa vuodelta 1943 sekä käydään muistomerkeillä Viiangissa. Ruokailu tilauksesta Viiangissa. Matkan aikana mahdollisuus kahviin Vuokin kyläkaupalla tai Raatteen Portissa (tilauksesta).

8. Opastetut risteilyt llmari Kiannon Turjanlinnaan

Kesto 2 h. Hinta: aikuiset 20 €, lapset (4-12 v.) 10 €. Ryhmät väh. 20 hlöä -10%. Tilausristeilylle vähimmäisosallistujamäärä 20 hlöä.

Eero Schoredus Turjanlinnan raunioilla pitämässä monologia.

Eero Schroderuksen monologeja

Eero Schroderus on 1945 Sotkamossa syntynyt, Suomussalmella noin 50 vuotta vaikuttanut emerituskauppias, sekä pitkän linjan harrastajanäyttelijä ja käsikirjoittaja. Schroderus on esittänyt monologeja noin 30 vuoden ajan. Oman arvionsa mukaan hän on noussut lavalle noin 2000 kertaa. Schroderuksen tyttären, Ullan kanssa kirjoittamia näytelmiä on esitetty noin sadassa Suomen kesäteatterissa. Suomussalmella niitä on esitetty noin 20 vuoden ajan.

  • Siviilimiehen sotapäiväkirja
  • Rivimiehen sota
  • Kainuulaisuuden lyhyt oppimäärä