Hossan Kansallispuisto

Hossan kansallispuisto (Suomi100-juhlavuoden kansallispuisto) sijaitsee Suomussalmen kunnan pohjoisosassa E63-tien (vt5) ja Juntusranta–Kuusamo-maantien välissä. Hossa on jääkauden lahja: 8000–9000 vuotta sitten mahtava jääreuna pysähtyi Hossaan ja valtaisat vesivirrat muokkasivat harjut. Jääkausi jätti jälkeensä kymmeniä järviä, jokia, puroja ja niihin koskia, jotka muodostavat pitkiä vesistöreittejä puhtaine hiekkarantoineen ja vesineen. Harjuilla kasvavat valkea jäkälä ja ikihongat.

Patikkaretkeilyä varten on alueelle raivattu ja merkitty vesistöjen varsia seurailevia polkuja levähdys- ja tulentekopaikkoineen, rakennettu yöpymistä varten varaus- ja autiotupia sekä telttailualueita. Polkuja on yhteensä n. 90 km, minkä lisäksi alueelta on polkuyhteys Julma-Ölkylle (n. 2 km) ja Kylmäluoman retkeilyalueelle (30 km). Polkuja on runsaasti eri pituisia. Polkujen varsilla on nähtävissä esimerkiksi tervahaudan pohjia, myllyjä sekä vanhoja hakkuukämppiä. Erikoisin nähtävyys löytyy alueen pohjoisosasta Somerjärven rannalta: siellä on Värikallio, jossa on Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset, joiden iäksi arvioidaan 3500–4500 vuotta.

Värikallio

Hossan Värikalliosta voidaan erottaa kaikkiaan 61 erillistä kuviota mm. hirvi- ja ihmishahmoja, karhuntassun kuvia sekä sisiliskomaisia kuvioita. Erikoisuutena ovat suurikokoiset hahmot, joilla on kolmiomainen pää. Vastaavia ei ole löytynyt muista Suomen kalliomaalauksista. 3500–4500 vuotta vanhojen kalliomaalauksen maali on todennäköisesti valmistettu rautaoksidista kuumentamalla ja siihen on lisätty rasvaa, verta ja sideaineeksi ehkä myös linnun munia. Punamulta kuviot ovat säilyneet niiden päälle muodostuneen piioksidikalvon ansiosta. Suojaava, läpinäkyvä kalvo on syntynyt kalliopinnasta liuenneista mineraaleista.

Värikalliolle johtava noin 8 kilometrin pituinen ympyräreitti Värikallion kaarros lähtee Lihapyörteen pysäköintipaikalta.

Värikallion kalliomaaloukset Hossassa, tikku-ukko hahmo sekä eläinhahmoja.
Kaksi maastopyöräilijää Iso-Valkeisen rannassa hiekkaharjun päällä kulkevalla maastopyöräreitillä.

Polkuverkostoa yhteensä noin 90 km

Hossan monipuoliset reitti- ja polkuverkostot risteilevät upeissa harjumaisemissa ja vesistöjen vierellä. Pääosin helppokulkuset reitit ovat ympyräreittejä, joita yhdistävien yhdyspolkujen avulla ne voi kytkeä pidemmiksi vaellusreiteiksi. Kansallispuiston alueella on neljä merkittyä maastopyöräreittiä, joista löytyy vaihtoehdot niin koko perheelle kuin Suomen ainoa IMBA EPIC merkityn maastopyöräreitin muodossa.

Lue lisää

Kalamiehen paratiisi

Hossan kalavesiä hoidetaan suunnitelmallisesti. Luontaisten kalalajien riittävyydestä huolehditaan istutuksin ja osaan umpivesistä istutetaan myös pyyntikokoista kirjolohta sekä Hossanjokeen taimenta. Perho-, pilkki- ja uistelualueet ovat helposti saavutettavissa. Erämaan kätköissä hienoilla reittivesillä voi kalastella haukia, ahvenia, siikoja, harreja ja taimenia. Luontokeskuksesta voi ostaa tarvittavat luvat ja vuokrata soutuveneen uisteluun.

Lisätiedot: Hossan Luontokeskus, puh. 050 3844 692, 020 6396 041, Eräluvat/Hossa.

Mies perhokalastaa Peranganjoessa.